Đurić: Prvo pešačka zona, pa revitalizacija mosta

Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici nije moguće dok ulica Kralja Petra ne bude pretvorena u pešačku zonu, a termin za početak revitalizacije mosta i te ulice još nije određen, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Za nas je najvažnija bezbednost naših građana i zbog toga je važno da ulica Kralja Petra bude pretvorena u pešačku zonu, i da punkt KFOR-a bude u blizini mosta," izjavio je Đurić za B92.

Komentarišući najavu Edite Tahiri da će revitalizacija mosta početi 15. avgusta, Đurić je rekao da ona često svoje viđenje sveta prikazuje javnosti kao stvarnost i da je sebi dala slobodu da priča o datumima "kao da je EU".

"Ono što je sasvim sigurno, otvaranje mosta nije moguće dok se u potpunosti ne završi revitalizacija ulice Kralja Petra i njeno pretvaranje u pešačku zonu. O datumima još nije odlučeno," rekao je Đurić.

On je istakao da je bezbednost građana Kosovske Mitrovice prioritet, te da ta ulica treba da bude pešačka zona kako bi se jednom zauvek osiguralo da se više ne dešava da Albanci u kolonama, u masi "uleću" iz južnog u severni deo Mitrovice.

Đurić kaže da Tahiri svojim ponašanjem narušava svoj kredibilitet i pokušava da kratkoročno, na par sati, profitira u svojoj javnosti.

Kako je naveo, Tahiri je dala reč najbližim saradnicima Federike Mogerini da neće davati svoje interpretacije i izmišljena viđenja o tome šta bi ona želela da razgovori predstavljaju, ali da je opet to uradila.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da je ZSO najvažnije pitanje kojim počinje svaki sastanak u Briselu, ali da Priština koristi različite izgovore za to što upravljačkog tima ili statuta ZSO još nema.

Govoreći o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, Đurić je istakao da za Srbiju ne može lažna država, ili teritorija koja nije država – da određuje državnu granicu sa drugom zemljom.

"Za nas u formalno-pravnom smislu, to što oni razgovaraju i odlučuju, ne proizvodi nikakve posledice," rekao je Đurić.

BlicPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.