Đurić: Prava adresa za razgovor o Trepči je Beograd, u našu imovinu nećemo dozvoliti nikome da dirne

"Prava adresa za razgovor o Trepči je svakako Beograd i mesto za rešavanje spornih pitanja o imovini je pregovarački sto, dijalog za koji je Beograd uvek spreman," poručio je danas u selu Drijen, u Zubinom Potoku, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, u reakciji na novoformiranu komisiju kosovske vlade za izradu nacrta zakona o Trepči. Đurić je istovremeno istakao da Beograd "ne samo da je spreman", već i da "zahteva da se sporna pitanja vezana za imovinu reše". Da je pitanje Trepče pitanje koje se tiče imovine smatra i srpski ministar u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić. On ističe i da je jutrošnji predlog na sednici kosovske vlade za predstavnike Srba "potpuno neprihvatljiv", kao i da nije u skladu sa koalicionim sporazumom. Đurić je danas, sa srpskim ministrima u kosovskoj vladi i zamenikom kosovskog premijera boravio u Ibarskom Kolašinu.

"Imovinsko i političko pravna, politička situacija na Kosovu i Metohiji je takva da je Priština, na žalost, dugo odbijala bilo kakve razgovore o imovini. Kada je reč o današnjoj odluci pokrajinske vlade o formiranju nekakve komisije za Trepču, ja bih vas samo podsetio da se tu razgovara o nečemu što nema suštinske veze sa imovinom bilo koga osim poverilaca Trepče, što su firme u vlasništvu Republike Srbije i vlade, odnosno države Srbije koja je većinski vlasnik kombinata Trepča," kazao je Đurić, dodajući:

Pročitajte još: 

Đurić: "Srpske institucije nije ukinuo sultan Bajazit, pa ih neće ukinuti ni Edita Tahiri"

"Kada bi nama vratili sve ono što nam je oteto od imovine i kada je reč o privrednim subjektima na Kosovu i Metohiji, naš narod na Kosovu i Metohiji ne bi imao nikakvih finansijskih problema i ne bi bile ni potrebne sve te ogromne pare kojima cela Srbija mora svojom solidarnošću da doprinosi da bi naš narod ovde opstajao."

Đurić je takođe podsetio da se veliki deo ležišta Trepče, naročito severnog dela, nalazi ispod teritorije centralne Srbije i da ta rudna ležišta čak i, kako je naveo, iz perspektive Prištine, "ne bi smelo nikada da se dovodi u pitanje".

"Mi ne tražimo ništa šta je tuđe, samo tražimo ono što je naše. Dakle, mi smo spremni da razgovaramo o tome kako da se na najbolji mogući način reši pitanje imovine, u našu imovinu nećemo dozvoliti nikome da dirne," zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Marić: Ukoliko bismo mi bili jedna ikebana, onda to nije ni pošten ni fer odnos

Slične poruke imao je i kosovski ministar Ljubomir Marić. On je istakao da je ono što je jutros predloženo na sednici kosovske vlade, za predstavnike Srba "potpuno neprihvatljivo" i, kako je naveo, nije u skladu ni sa koalicionim sporazumom koji je predviđao da "srpska zajednica ima odlučujući glas za pitanje imovine u većinski srpskim sredinama".

"Ukoliko od 16 članova komisije samo dva dolaze iz srpske zajednice, ukoliko u toj Komisiji nema predstavnika rukovodstva Trepče iz Zvečana, sindikata, akademske zajednice…ukoliko se odluke ne donose konsenzusom, ukoliko ta komisija treba da ispuni formu i naše učešće treba da predstavlja samo potvrđivanje procesa u kom bi mi bili jedna ikebana, onda to nije ni pošten, ni fer odnos, i jednostavno, na taj način mi nismo spremni da učestvujemo u nekom procesu i apsolutno ćemo otvoreno zauzimati stav da je kombinat Trepča najvažnije pitanje, da je to pitanje imovine," istakao je Marić u Drijenu.

"Dakle, mora da se utvrdi ko su vlasnici Trepče i mora da se i na kraju krajeva i po kosovskim zakonima utvrdi ko čini veće poverilaca, pitanje izrade plana reorganizacije," dodao je on. 

S druge strane, kosovski premijer, Isa Mustafa, tvrdi da će sav posao u vezi sa Trepčom biti obavljen na Kosovu, te da pitanje Trepče neće biti tema dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a da će nova komisija za Trepču biti prvi korak u pronalaženju dugoročnog rešenja za ovaj nekadašnji jugoslovenski gigant.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici formirala komisiju koja će se, kako je saopštila ova vlada, baviti nacrtom zakona o Trepči. Komisija ima 16 članova, među kojima su i dvojica Srba, Ranko Đokić i Ljubomir Marić, objavila je kosovska vlada. Međutim, tri srpska ministra glasala su protiv prilikom formiranja ove komisije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.