Đurić pozvao na striktno pridržavanje mera za vikend

„Pozivam vas da se za ovaj vikend striktno pridržavamo mera jer uspeh u borbi protiv korone koji trenutno beležimo, dugujemo isključivo činjenici da smo se u prethodnh nekoliko dana i nedelja striktno pridžavali mera koje je propisala struka i krizni štab i sve nadležene institucije koje su pomagale i pomažu u borbi protiv ovog virusa“, ispred palate Srbija, video porukom obratio se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Na Kosovu se primenjuju trenutno vanredne mere prevencije koje je propisalo Ministarstvo zdravlja u Prištini, među kojima je i ta da je građanima u toku dana dozvoljeno samo 90-minutno kretanje, osim ukoliko nisu zbog delatnosti koje obavljaju izuzeti iz mere restrikcije kretanja. Isto pravilo važi i za vikend.

Sa druge strane potpuna zabrana kretanja u Srbiji započela je juče od 18 časova i trajaće do 5h u ponedeljak, kako je bilo i prošlog vikenda, sve do utorka.

Đurić u svom obraćanju nije, međutim, neposredno potvrdio na čiju je meru restrikcije kretanja je pozvao, odnosno da li je pozvao na obe.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji krenulo je na bolje, kazao je Đurić. Razlog tome je to što smo se, kako je naglasio „striktno i disiciplinovano pridržavali propisa“.

„Drago mi je što mogu da vas obavestim da u sredinama južno od Ibra trenutno nema zabeleženih slučajeva koronavirusa, a da se broj izlečenih svakoga dana na severu КiM povećava, da je u nekoliko dana unazad broj izlečenih veći od broja novoobolelih, uprkos činjenici da se vrši ekstenzivno, i u skladu sa savetima epidemiologa predviđeno, testiranje potencijalno ili stvarno obolelih“, procenio je Đurić.

Zahvalio se zdravstvenim radnicima, ali i, kako je kazao, armiji volentera koja se nije umorila da pomaže“, te građanima koji su „zbili redove“ da pobede „neprijatelja“ – koronu.

Na Severu Kosova, pre stupanja na snagu mere iz Prištine o 90-minutnom kretanju, na terenu su bile vidljive dvostruke vanredne mere – iz Beograda i Prištine. Posebno su bile uočljive upravo kod satnice restrikcije kretanja.

Da će nova pooštrena mera iz Prištine stupiti na snagu javnost 14. aprila je obavestio upravo Marko Đurić, uz podsećanje da je to odluka iz Prištine, nešto kasnije, od kada je tu odluku saopštio kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

Đurić je i prošle nedelje pozvao na 24-časovni vikend karantin, kada se proslavljao Vaskrs.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.