(AŽURIRANO) Tri medicinske sestre uhapšene zbog maltretiranja žene u staračkom domu u Peći

policija

Vest je ažurirana

U međuvremenu i portparol Osnovnog tužilaštva u Peći kazao je da je Kosovska policija uhapsila i treću osobu koja je navodno snimila trenutak maltretiranja starice.

Dve radnice u Domu za stare u Peći uhapšene su danas zbog sumnje da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom štićenicom ovog doma, saopštila je Kosovska policija neposredno nakon što je na društvenim mrežama objavljen video snimak sa ovom scenom nasilja. Vest je potvrdio i kosovski ministar unutrašnjih poslova uz snažnu osudu. To je ujedno i udarna vest za kosovske medije ovog popodneva. Nižu se reakcije – osude. U međuvremenu Gazeta Express javila je da su zbog ovog slučaja suspendovane četiri medicinske sestre.

Snimak nasilja koji je danas objavljen na društvenim mrežama i u medijima, navodno se desio u centru za brigu o starima „Orenda u Peći“, a portparol policije za region Peć Fadilj Gaši u izjavi za Klan Kosova naveo je da se napad na staricu zapravo desio 29. oktobra.

Gaši je ujedno kazao i da su uhapšene tri osobe u vezi sa ovim slučajem.

Osnovno tužilaštvo u Peći se oglasilo uz informaciju da su na ovom slučaju angažovana dva tužioca.

Jedan od njih – Dorian Junik izjavio je medijima da su uhapšene dve osobe sa inicijalima A.P. i A.R.

„Po dobijanju prvih informacija u vezi sa događajem koji se danas desio u Peći, u saradnji sa policijom uhapšene su dve osobe inicijala A.P i A.R. pod sumnjom da su počinili krivično delo ‘Napad’ i učestvovanje u krivičnom delu ‘Izvršenje krivičnog dela napad'“, rekao je Juniku, prenosi Gazeta Express.

Kosovska policija je prethodno saopštila da su one uhapšene već oko 14.10, te da se dalje mere preduzimaju upravo u saradnji sa Tužilaštvom.

U međuvremenu je javljeno i da su sa posla suspendovane četiri medicinske sestre, među kojima su i uhapšene. Samo jedna od njih se trenutno sumnjiči za sprovođenje nasilja, a tri ostale zbog toga što slučaj nisu prijavile kod nadležnih iako su bile u smeni sa sestrom koja je šamarala nesrećnu ženu.

Ovaj slučaj izazvao je burnu reakciju javnosti. Listom su se oglašavali zvaničnici, udruženja i pojedinci.

„Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gde god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se dešavaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu“, rekao je Svećlja.

Reagovala je i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), navodeći da je šokirana.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri (Muhaxheri) naveo je da ova Opština ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge za stara lica.

Sa druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u međuvremenu je poručio da je ono što smo danas videli, bilo strašno, ali i da će stajati uz starije građane, kako vladinim odlukama, tako i podrškom i brigom građana.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, poručila je da je nasilje neprihvatljivo bez obzira na koga je usmereno.

„Današnji čin nasilja nad starijom ženom je šokantan, neprihvatljiv i nepodnošljiv i imamo obavezu da društvo učinimo što humanijim“, navodi Osmani.

Haradinaj: Napadnuta žena je „majka palog borca“

Prištnska Koha prenela je u međuvremenu izjavu, kako navode, zeta žene koja je napadnuta, a koji je kazao da je ona „majka palog borca“, te da su je nakon što su videli snimak, „izvukli“ iz doma.

U međuvremenu se oglasio i lider AAK, Ramuš Haradinja koji je uz navode da je šokiran slučajem u Peći, naveo takođe da je napadnuta žena „majka palog borca“.

Komora medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika u svom saopštenju navodi da ovakvo ponašanje ne doliči zdravstvenim radnicima i da ovakvo ponašanje direktno utiče na imidž zdravstvene zajednice.

Organizacija „Ženska mreža Kosova“ zatražila je od kosovskog ministarstva zdravlja, finansija, rada i transfera i Odeljenja za socijalnu i porodičnu politiku da se medicinskim sestrama oduzme licenca, a centru „Orenda“ dozvola jer, kako navode, na snimku se vidi da se maltretiranje dešava u ovom centru.

Predsednik LDK Ljumir Abdidžku (Lumir Abdixhiku) takođe je poručio da je „šokiran“ i da, kako je naveo, ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva.

Podpredsednica PDK Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) je u svojoj objavi na Tviteru navela „da nije imala snage da snimak odgleda do kraja“ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i krivično ih goniti.

Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli) rekao je da se „nada da će ove žene imati dovoljno vremena da razmisle o ovom činu u ćeliji“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.