Đurić: Za KBC u Kosovskoj Mitrovici obezbeđen alkohol, Leposaviću zaštitna oprema i odela, u Klini nema lekova i sredstava za dezinfekciju

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Za KBC Kosovska Mitrovica obezbeđeno je 300 litara medicinskog alkohola, a za Leposavić hirurške maske, zaštitne maske, sterilne rukavice i zaštitna odela, ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Sa druge strane, opštini Klina, koja je u karantinu, potrebni su lekovi, zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju.

Nakon što je Krizni štab danas saopštio da su u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, zabeležena još tri slučaja infekcije koronavirusom, ove podatke potvrdio je večeras i Đurić.

Ukupno je obolelo 36 osoba a jedna osoba je preminula. Najviše ih je iz Kosovske Mitrovice- 20, zatim iz Zvečana 10, u Leposaviću 3, u Zubinom Potoku dve i u Lipljanu jedna osoba.

Njih jedanaest je smešteno u KBC Kosovska Mitrovica, u Studentskom centru Kosovska Mitrovica 17, U KC Niš pet i u KCS – dva.

Što se tiče novoinficiranih, dve osobe iz Kosovske Mitrovice, nalaze se u Studentskom centru u ovom gradu, dok je u Zvečanu, jedna osoba smeštena na infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica.

Za KBC Kosovska Mitrovica obezbeđeno je 300 litara medicinskog alkohola.

Potvrdio je da je za Leposavić obezbeđeno 100 zaštitnih maki SFP 2, 360 hirurških maski, 4.000 hirurških rukavica, 1.250 sterilnih rukavica, 55 kombinezona za jednokratnu upotrebu, 40 zaštitnih vizira, 50 zaštitnih naočara, 30 zaštitnih odela, 300 platnenih zaštitnih maski.

Sa druge strane, Đurić naglašava da je opštini Klina potrebno 35 tipova lekova, 500 zaštitnih maski, 500 pari rukavica i sredstva za dezinfekciju, kao i da rade na nabavci lekova i zaštitnih sredstava s obzirom na to da je ova opština i dalje u karantinu.

Tzv. COVID ambulanta za stanovnike opštine Zubin Potok u selu Zupče, danas je i počela sa radom.
⠀⠀⠀⠀
Što se tiče COVID ambulante Doma zdravlja u Leposaviću, njima se danas javilo sedam osoba sa respiratornim infekcijama, koje su bile u kontaktu sa obolelim osobama.
⠀⠀⠀⠀
U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu u protekla 24 časa nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19, dodao je Đurić.

U ZC Gnjilane biće testirano 16 osoba na prisustvo virusa COVID-19 koja su odlazila u ZC Vranje.

Đurić ističe da se svakodnevno radi na utvrđivanju kontakata svih zaraženih osoba.

Volonteri nastavljaju da širom KiM dostavljaju građanima lekove, pakete hrane i sredstva za higijenu.

Opštinski štabovi za vanredne situacije vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.