Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da do kraja godine Beograd i Priština „mogu da potpišu istorijski mirovni sporazum”, dodajući da pomirenje ide „pozitivnom putanjom, nakon pojačanog angažovanja Vašingtona i Brisela”. Hoti je rekao da su očekivanja prištinske strane da bi u ovoj godini moglo da dođe do zaključenja konačnog sporazuma.

I ova grčevita užurbanost prema potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa je isto tako pogrešna kao i prošlogodišnje i prethodno zagovaranje razgraničenja. Na onom pokušaju se okliznuo samo Tači, a na ovom će i Hoti i Vučić. Hoti će i bez toga. Neka se normalizuju odnosi i rešavaju životna pitanja jer je bolji život ljudi jedini potpis koji je potreban.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je krajnje vreme da proces dijaloga Beograda i Prištine bude uspešno priveden kraju. „Danas je tačno 10 godina od kako je Generalna skupština UN prihvatila ponudu Evropske unije da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Krajnje je vreme da on bude uspešno priveden kraju”, napisao je Lajčak na Tviteru.

I ovaj Lajčak bi da ga „preseče”. Ne ide to tako predstavniče, juče si počeo i odmah bi „hop”. Treba neko i posle tebe da prima platu od vas zbog nas.

Nosioci tri liste koje su na izborima u Crnoj Gori osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović – potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke sa ciljem izmene državne zastave, grba i himne, saznaju „Vijesti“. U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju sa NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU, navode Vijesti.Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Kada bi sada Milo ponudio otpriznavanje Kosova a da on ostane na vlasti ne bi mu pomoglo kod Srba u Crnoj Gori i bilo gde. Mnogo je zgrešio, mnogo se bahatio, mnogo je zauzeo i previše se zauzeo. Tu nema povratka i teško da će i mandat dovršiti.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.