Đurić: Dodatnih 8 lokacija za bazne stanice, srpski "politikanti" podržavaju "lažne argumente" Edite Tahiri

Postignutim sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama postojaće 8 novih lokacija za bazne stanice, južno od Ibra, na kojima će biti montirano više njih. Pokrivenost signalom Telekoma Srbije iznosiće 25 odsto teritorije KiM-a, ali će ona iz centralne Srbije morati u jednom trenutku da se prekine. Pozivni broj za Kosovo je broj dodeljen Srbiji za to "geografsko područje" i njime raspolaže samo Srbija. Vlada Srbije zadovoljna je postignutim sporazumom o telekomunikacijama – poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Nakon sinoćnih detaljnih saopštenja Evropske unije i kosovske strane o ovom dogovoru, Đurić je zajedno sa svojim saradnicima u Beogradu održao konferenciju za medije u zgradi Vlade Srbije na kojoj je govorio o detaljima zaključaka ovog dogovora. On je, takođe, u više navrata kritikovao srpsku opoziciju, pre svega DSS i Dveri, nazivajući ih "politikantima" koji kritikuju dogovor, umesto da ga podrže, i to, koristeći, kako je rekao, "lažne argumente Edite Tahiri". Sa druge strane, Đurić je u pozitivnom kontekstu pomenuo kosovsku opoziciju koja kritikuje informacije koje je iznela kosovska vlada i Edita Tahiri, navodeći da dogovor jača suverenitet Srbije nad KiM-om, a kao dokaz za srpsku javnost da je u interesu zvaničnog Beograda, što je pozicija i Vlade Srbije. Direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, Dragan Vladisavljević, izneo je, takođe, detalje dogovora koje prethodno nisu iznele ni Priština, ni Evropska unija. 

"Povećan broj baznih stanica koje su albanski separatisti porušili; signal – tamo gde se hvata, hvataće se i ubuduće. Unekoliko će se povećati pokrivenost"

Đurić: Nakon dvogodišnje licence Telekom će odlučiti da li će uopšte učestvovati na tenderu za operatora na Kosovu

Odgovarajući na pitanje da li će Telekom nastaviti da radi nakon perioda od dve godine, ukoliko ne dobije ponovo licencu od kosovskih vlasti, Đurić je odgovorio: 

"Telekom Srbija danas radi na osnovu dozvole RATEL-a, radiće i sutra na osnovu dozvole RATEL-a, samo što će uz dozvolu RATEL-a imati i plaćenu licencu pokrajinskih institucija. To će onemogućiti ekstremiste u pokrajinskim institucijama da mogu da dolaze na bazne stanice, da ih ruše, razaraju, pljačkaju kako su to učinili 2010. godine, zbog toga što EU, KFOR i drugo međunarodno prisustvo smatra te dokumente validnim, pa im neće dozvoliti da fizički napadaju bazne stanice."

Đurić se još jednom osvrnuo na isto pitanje, odgovorivši:

"Nakon te dve godine, Telekom Srbije će proceniti da li će učestvovati na licitaciji koju raspisuje Priština, ili će nastaviti da funkcioniše na osnovu licence i dozvole koju mu je izdao RATEL u Beogradu, što i sada čini."

"Ovim sporazumom i dogovorom predviđeno je i povećanje broja baznih stanica. Dakle, biće obnovljeno osam novih lokacija sa po više baznih stanica, koje se nalaze južno od reke Ibar, koje su albanski separatisti porušili tokom 2010. i 2011. godine," rekao je Đurić.

Iako je juče, gostujući na Dnevniku Radio-televizije Srbije, naveo da će se signal Telekoma Srbije „tamo gde se sada hvata, hvatati ubuduće”, Đurić je danas objasnio da će se, ipak, pokrivenost MTS signalom "unekoliko povećati".  

"Izborili smo se za osam novih lokacija za bazne stanice, gde će na svakoj lokaciji biti montirano po nekoliko baznih stanica, gde će biti povećan i pojačan kvalitet signala, unekoliko povećana pokrivenost, što će biti od značaja za srpske sredine na KiM-u koje su, naročito južno od Ibra zbog nasilja separatista – kuburile sa signalom."

"Republika Srbija za sebe traži dodatni broj i za svoju geografsku oblast"

Govoreći dalje o dogovoru sa Prištinom, a komentarišući izjave kosovskih zvaničnika da Kosovo dobija državni pozivni broj, kojim će upravo Kosovo raspolagati, Đurić je ponovio da se radi o broju koji je dodeljen Srbiji, i da će njime raspolagati samo Republika Srbija.

"Predviđeno je da Republika Srbija zatraži dodatni pozivni broj za sebe. Dakle, ne Kosovo, kao lažna nezavisna država, nego Republika Srbija za sebe traži dodatni pozivni broj, ali ne za državu, nego za geografsku oblast, onako kako Kina ima više pozivnih brojeva – jedan za glavnu teritoriju, jedan za Hong Kong, jedan za Makao, kao što Velika Britanija ima za Foklandska ostrva i za glavnu teritoriju i za niz drugih teritorija," naveo je on, dodajući:

Pokrivenost iz centralne Srbije će se prekinuti, bazne stanice na ukupno 30 lokacija, pokrivenost 25 odsto teritorije KiM-a

O detaljima sporazuma govorio je i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, Dragan Vladisavljević. 

I on je ponovio da je predviđeno da ITU Srbiji dodeli broj +383, pri čemu će pored Kosova sa zvezdicom, u fusnoti stajati da je bez prejudiciranja statusa, u skladu sa rezolucijom 1244, iznevši, takođe, više detalja gde će se nalaziti dodatne bazne stanice. 

"Kada je reč o lokacijama na kojima se nalaze bazne stanice, dogovoreno je sledeće – na Severu 17 lokacija, 5 lokacija južno od Ibra u zonama manastira, i 8 dodatnih lokacija reaktiviranih južno od Ibra koje su uništene u napadima 2010.," rekao je Vladisavljević.

On navodi da će, kada je reč o pokrivenosti KiM-a MTS-ovim signalom, ona, sa sadašnjom pokrivenošću, onom iz centralne Srbije, koja će, kako je rekao, u skladu sa sporazumom, u jednom trenutku morati da prestane, i novim baznim stanicama – iznositi 25 odsto.  

"Telekom Srbija i Republika Srbija ostaju jedini član Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), a tim dodatnim pozivnim brojem raspolaže u potpunosti Republika Srbija."

"Neće biti biranja bilo kakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i naše južne pokrajine"

Iako su u jučerašnjim saopštenjima i kosovska vlada i EU istakle da će se, "tokom prelaznog perioda", od dve godine, vršiti "dvostrano biranje", ne precizirajući da li se radi o istovremenom korišćenju srpskog pozivnog broja 381 i 383, Đurić je i danas ponovio da neće biti promena u pozivanju brojeva iz centralne Srbije ka KiM-u i obrnuto, kao i da neće biti dodatnog tarifiranja:

"Neće biti biranja bilo kakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i naše južne pokrajine Kosova i Metohije. I dalje će moći normalno da se okreće iz Kosovske Mitrovice, iz Prištine – Beograd sa 011, i dalje će moći iz centralne Srbije, kada je neko na KiM-u – 064 i 065 i isto važi kada zovete iz inostranstva i neće biti nikakvog dodatnog tarifiranja."

Imovina Telekoma prenosi se na Mts d.o.o

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe i da je Vlada Srbije zadovoljna zaključcima o telekomunikacijama kojima je "nedvosmisleno konstituisana obaveza prenošenja imovine Telekoma Srbije koju sada koristi na KiM-u na kompaniju MTS, koja će biti uspostavljena u našoj južnoj pokrajini".

"Republika Srbija i Vlada Republike Srbije zadovoljni su postignutim sporazumom, zadovoljni smo činjenicom da će Telekom Srbije, naša državna kompanija, posle dugog niza godina, konačno, ponovo raditi i zvanično i legalno i priznato i od međunarodne zajednice i od prištinskih insitucija na području naše južne pokrajine, da će njena imovina na teritoriji južne pokrajine biti u potpunosti zaštićena i sačuvana, ne samo u našem sistemu, već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom," naveo je Đurić.

Potvrđeno je i da se status radnika Telekoma Srbije na KiM-u neće promeniti, te da nastavljaju da rade "bez ikakvih promena radno pravnog statusa". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.