Đurić čestita: U Klokotu i Partešu pobedili kandidati Srpske. Rezultati CIK-a: U Klokotu vodi Spasić

22:30 – U Klokotu ipak vodi Spasić

U međuvremenu su obrađena sva biračka mesta u opštini Klokot i prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, po broju glasova vodi Strahinja Spasić, a ne Božidar Dejanović, kako je to bio slučaj sa 85,71 odsto obrađenih biračkih mesta. Sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta, Spasić je osvojio 1.030 glasova, a Dejanović 1.020. 

22:06 – Centralna izborna komisija objavila prve preliminarne rezultate 

Sva biračka mesta su obrađena, osim u Klokotu gde je do sada obrađeno 85,71 odsto ovih mesta. Ovi rezultati ne uključuju uslovne glasove, glasove putem pošte i glasove osoba sa posebnim potrebama. Rezultate pogledajte u posebnoj vesti. 

21:20 – Đurić: Kandidati Srpske pobedili u Klokotu i Partešu

Kandidati Srpske liste u Klokotu i Partešu, Božidar Dejanović i Dragan Petković, pobedili su na danas održanim lokalnim izborima "Republike Kosovo", potvrdio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marko Đurić. U Klokotu je održan drugi krug izbora, dok su u Partešu ponovljeni. Posebno je, dodaje u saopštenju, važna pobeda upravo u opštini Parteš, gde je nakon prvog kruga izbora, navodi – "aktom pravnog i političkog nasilјa, bila poništena pobeda kandidata Srpske liste za gradonačelnika".

"Srpska lista posle osvajanja deset poslaničkih mesta u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini, sada ima i deset gradonačelnika, i najveći mogući legitimitet za donošenje političkih odluka," navodi Đurić.

"Srbi u Partešu su pokazali da su ih pokušaji Prištine da zanemari njihovu izbornu volјu samo dodatno ujedinili, a danas su ujedinjeni iza Srpske liste bili i Srbi u Klokotu," ističe.

Na kraju čestita Srpskoj listi:

"Čestitam Srpskoj listi na još jednom uspehu, kojim je potvrđeno da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima duboko poverenje u Vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića."

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, koji ne uključuju uslovne glasove, glasove putem pošte i glasove osoba sa posebnim potrebama, u Partešu je Dragan Petković ispred Srpske liste osvojio 61,81 odsto glasova, a Božidar Dejanoivć 52,20 odsto glasova. U Klokotu, međutim, nisu obrađena sva biračka mesta, već 71,43 odsto. 

19:45 – Zabeležene nepravilnosti tokom glasanja

Demokratija u akciji, koja je nadgledala današnje izbore – potvrdila je da su zabeležene nepravilnosti širom opština u kojima se glasalo.

Žalbe u vezi sa glasačkim spiskovima zabeležene su na 202 biračka mesta, porodično glasanje na 116, a fotografisanje tokom glasanja na 54.

Glasanje van glasačkih kabina zabeleženo je na 29 biračkih mesta, asistencija tokom glasanja na 27, prisustvo neovlašćenih osoba na 21 biračkom mestom.

Zabeleženi su i pokušaji glasanja više od jednog puta na 10 biračkih mesta.

Podaci ne obuhvataju opštine Klokot i Parteš. 

19:25 – Poslednji presek: Izlaznost gotovo 40 odsto 

Do 19 časova na Kosovu je glasalo 38,21 odsto glasača, podaci su CIK-a sa 97,81% obrađenih biračkih mesta. 

Najveća izlaznost zabeležena je u opštinama sa srpskom većinom. U Partešu je, prema dosadašnjim podacima, glasalo 2.375 glasača, odnosno 50,60%, a u Klokotu 2.056 glasača, odnosno 54,94%. 

15:25 – Izlaznost najveća u Klokotu i Partešu

Do 15 časova, glasalo je 24,42 odsto birača, najnoviji su podaci CIK-a sa 98,99 odsto obrađenih biračkih mesta. 

Najveća izlaznost zabeležena je upravo u većinski srpskim sredinama – u Klokotu – 41,93%, odnosno, Partešu – 38,07%, gde su u toku ponovljeni izbori za gradonačelnika.

RTV Puls javlja i da izbori u Klokotu protiču regularno, uz, kako navodi ova televizija, povremene, nenasilne, manje incidente u blizini biračkih mesta.

RTV Puls je javila da su se u blizini biračkih centara u Klokotu i Vrbovcu, jutros nalazili simpatizeri oba kandidata za gradonačelnika Klokota – Božidara Dejanovića i Strahinje Spasića.

Jutros je, saznaje takođe Puls, na zahtev menadžera biračkog centra u Vrbovcu, policija morala i da reaguje kako bi ih udaljila od biračkih mesta.

11:30 – Do 11 časova u Klokotu glasalo 21,57% birača, u Partešu 15,38% 

Do 11 časova, 6,89 odsto birača glasalo je u drugom krugu izbora, podaci su CIK-a, sa 97,87 odsto obrađenih biračkih mesta. 

U Klokotu glasalo je 21,57 odsto glasača, a na ponovljenim izborima za gradonačelnika u Partešu 15,38 odsto. 

10:15 – Demokratija u akciji: Zabeležene neregularnosti

Iako je CIK saopštio da su svi birački centri otvoreni na vreme, Demokratija u akciji (DNV) saopštila je da je 12 biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem, a da se u 50 odsto zakašnjenje ticalo članova izborne komisije, prenosi Koha. 

Zakašnjenje je zabeleženo u Prizrenu, u 5 slučajeva, Suvoj Reci – u tri slučaja, Prištini – u 2 slučaja i u Klini i Orahovcu u jednom slučaju.

Takođe, u pet opština zabeleženo je, u rasponu od 100 metara od biračkih centara – prisustvo propagandnog materijala, dok je u četiri opštine nedostajao izborni materijal, navodi isti portal. 

U 44 slučaja, dodaje Koha, zabeleženo je prisustvo neovlašćenih osoba na biračkim mestima. Kamenovan je jedan birački centar u Klini, dok je u opštini Istok bilo i nekoliko slučajeva glasanja van kabine.

CIK: Biračka mesta u 19 opština na Kosovu otvorena na vreme

09:30 – Svi birački centri u 19 opština na Kosovu jutros su otvoreni na vreme – saopštila je Centralna izborna komisija, prenose prištinski mediji. 

Otvoreno je ukupno 614 biračkih centara, a prve informacije o izlaznosti se očekuju pre podneva, odnosno u 11 časova.

Drugi krug izbora održava se u Klokotu Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu i Mališevu.

U Partešu se ponavljaju izbori za gradonačelnika nakon što je Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio rezultate izbora za gradonačelnika u ovoj opštini. IPŽP je odluku doneo zbog, kako je ranije saopšteno, "narušavanja integriteta izbora kao ishod finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača".

U dve opštine sa srpskom većinom u izbornoj trci su kandidati Srpske liste i njihovi protivkandidati. Međutim, u opštini Klokot, iako je u prvom krugu izbora, kandidat Srpske bio Strahinja Spasić, ova lista odlučila je da u drugom krugu podrži Božidara Dejanovića, a nakon što je on sa svim članovima svoje GI "Klokot-Vrbovac", pristupio Srpskoj listi. U prvom krugu izbora Spasić je osvojio 985, a Dejanović 856 glasova.

U Partešu su u izbornoj trci Dragan Petković iz Srpske liste, koji je na izborima 22. oktobra dobio 1.571 glas, i njegov protivkandidat Nenad Cvetković iz Narodne sloge – koji je tada osvojio 1.059 glasova.

Što se tiče današnjeg izbornog dana i ovog puta je Kosovska policija pripremila poseban operativni plan, a otvorena je i kancelarija ombudsmana za eventualne žalbe građana. 

Pravo glasa danas ima 1.353.613 glasača, a broj biračkih mesta je 1.777.

Kako je protekla predizborna kampanja, a kako sam izborni dan 22. oktobra, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017." .Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.