Đukić: Aplikacija Kosova za EU je pritisak na Srbiju, završiće u nečijoj fioci

Srećko Đukić
FOTO: N1

Bivši ambasador Srećko Đukić izjavio je u sredu da će aplikacija Kosova za članstvo u Evropskoj uniji (EU) završiti u nečijoj fioci, jer Kosovo nije član Ujedinjenih Nacija (UN), Saveta Evrope i mnogih drugih međunarodnih organizacija.

Đukić je agenciji Beta kazao da odluka kosovske vlade da podnese prijavu za članstvo u EU, predstavlja pritisak na Srbiju.

„Podnošenje prijave za članstvo Kosova u EU je još jedan vid pritiska na Srbiju da se reši kosovsko pitanje. Ta prijava će na neko vreme završiti u nečijoj fioci, jer ne može da uđe u proceduru iz više razloga. Kosovo nije član UN, Saveta Evrope i niza drugih međunarodnih organizacija“, ocenio je Đukić.

Međutim, prema njegovim rečima, Priština je imala podršku Zapada i za taj korak.

„Nisam primetio da se bilo ko ogradio od te odluke kosovske vlade, što znači da su svi kanali otvoreni da se na Srbiju izvrši pritisak kako bi se u što kraćem roku rešilo kosovsko pitanje“, naglasio je bivši diplomata.

Đukić je rekao da je francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja najozbiljnija ponuda koja se do sada našla na pregovaračkom stolu.

„Zapad ovog puta neće odustati od konačnog rešenja kosovskog pitanja. Očito je da su sada po tom pitanju usaglašeni stavovi Vašingtona i Brisela“, kazao je Đukić.

Na pitanje da li se može očekivati da će francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja prihvatiti Beograd i Priština, Đukić je rekao da će Priština sigurno prihvatiti obaveze koje proizilaze iz tog plana.

„Međutim, ne verujem da će Beograd potpisati francusko-nemački predlog. Mislim da ova vlast nije zrela za prihvatanje konačnog rešenja i da i dalje hoće da igra na instrumentima koji nisu u upotrebi. Beograd se u poslednje vreme poziva na neka dokumenta koja su davno prevaziđena, kao i na Rezoluciju 1244 koju godinama nisu spominjali“, kazao je Đukić.

Naglasio je da su vlasti u Beogradu same sebe dovele u ćorsokak i da nisu sposobne da povuku nijedan mudar i racionalan potez kada je u pitanju Kosovo.

„U francusko-nemačkom predlogu su izbačene sve crvene linije preko kojih Beograd ne može da pređe. Dakle, ne spominje se članstvo Kosova u UN, kao ni međusobno priznanje. Indikativno je da je Zapad preuzeo obavezu, da bez saglasnosti Srbije, Kosovo bude primljeno u UN. Meni to govori da i pored rata u Ukrajini postoji komunikacija između specijalnih bezbednosnih službi Vašingtona i Moskve i da će Kosovo na kraju biti potkusurna moneta između velikih sila“, zaključio je Srećko Đukić.

Pročitajte još:

U Prištini potpisana aplikacija za članstvo Kosova u EU

Kurti: Kosovo ove nedelje podnosi zahtev za članstvo u EU

Kurti sa poslanicima EP o zahtevu za članstvo u EU; Dačić: Nastojimo da zemlje koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu

Osmani: Napravili smo napredak kod pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo

Priština: Izvršna komisija odobrila zvaničan stav za podnošenje zahteva za članstvo u EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.