Đorđević na GS evropskih crkava traži podršku: Ne dozvoliti Kosovu prijem u UNESCO

Na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih crkava u Novom Sadu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Đorđević, zatražio je  podršku kada je u pitanju „rešenost Srbije da ne dozvoli prijem Prištine u UNESCO“.

Đorđević je istakao da najveći deo kulturne baštine Kosova i Metohije čine primeri crkvene umetnosti i arhitekture srpskog naroda, navodi se u saopštenju iz ministarstva kojim rukovodi.

„Kosovski Albanci i prištinska vlast, ne samo da nisu dokazali da imaju kapacitet da neguju našu kulturnu baštinu, već su pokazali odsustvo volje da spreče njeno uništavanje od navodno spontano okupljenih grupa Albanaca u pogromu 2004. godine, a često i aktivno učestvuju na njenom uništavanju, čemu možete posvedočiti danas, kada se gradnjom obilaznice auto-puta ugrožava manastir Visoki Dečani,“ naveo je ovaj ministar.

Generalna skupština Konferencije evropskih Crkava traje od 31. maja do 6. juna i na njoj razgovara više od 500 učesnika na teme Društvena neravnoteža u Evropi, izazovi za Crkvu, progon hrišćana u Siriji i Iraku, sloboda veroispovesti i pravda za manjinske i većinske zajednice, svedočenje o klimatskim promenama, pravedan udeo u Božjoj zemlјi i njenim bogatstvima, migracije u Evropi.

Naglasio je i da je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da se u pregovorima sa „privremenim institucijama u Prištini“ nađe kompromisno rešenje kojim „nijedna strana neće biti sasvim zadovoljna, ali će obe strane dobiti po nešto“.

Šta je u svom obraćanju na istoj konferenciji prethodno poručio srpski patrijarh Irinej, čitajte u vesti:

Patrijarh Irinej na Generalnoj skupštini evropskih crkava: Podignite svoj glas protiv nepravde, da se srpski narod vrati u svoje domove

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.