Patrijarh Irinej na Generalnoj skupštini evropskih crkava: Podignite svoj glas protiv nepravde, da se srpski narod vrati u svoje domove

„Koristim ovaj trenutak da izložim naš veliki problem, problem naše Crkve, našeg naroda. Vi ste svakako čuli za veliki problem i zbivanja na Kosovu i Metohiji. Gospodo, Kosovo i Metohija je srpska sveta zemlja, deo naše istorije, oblast naše kulture, prostor naših najvećih svetinja, naše hrišćanske kulture. Tamo su nam najveći manastiri i crkve kojih na broju ima preko 1.500. Nažalost, poslednjih godina mnogi su devastirani, mnogi su uništeni, sada su opljačkani i, ono što je najtragičnije, srpski narod je proteran sa tih prostora. Užasna, velika nepravda!“ – pred više od 500 učesnika Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava u Novom Sadu, rekao je u petak patrijarh srpski Irinej.

Srpski narod je prognan sa Kosova i Metohije i danas ne sme i nije u prilici da dođe i poseti svoj dom koji je ili porušen ili uzurpiran, rekao je Irinej u svom govoru.

Pomenuo je i slučaj, kako je naveo, ubistva od prošle godine:

„Prošle godine se desio jedan nemio slučaj koji je ostao bez eha u svetu. Došao je izgnanik samo da vidi svoju kuću koju nije video petnaest godina i kada je ušao u dvorište, tad je sadašnji vlasnik te kuće, koju je uzurpirao, uzeo pušku i ubio čoveka u dvorištu. Za to niko nije odgovarao. I ne samo za to, nego i mnogi, mnogi strašni zločini i događaji dešavaju se bez reagovanja.“

Crkvenim velikodostojnicima uputio je molbu:

„Da Konferencija evropskih Crkva digne glas protiv te nepravde, protiv toga što se jednom narodu, srpskom, oduzima 17 procenata njegove teritorije samo zato da bi se udovoljilo jednom narodu sa kojim smo mi dugo živeli. Mi ni danas nemamo ništa protiv da živimo zajedno, ali oni ne žele i uništavaju sve ono što je naše, počev od naših svetinja pa do grobalja, sve sa ciljem i željom da se unište svi tragovi i koreni istorije jednoga naroda i jedne kulture. To je nepravda koju danas svet gleda otvorenim očima!

Ja molim ovo uzvišeno telo da bar jednom rečenicom digne svoj glas i zaštiti nevini srpski narod koji je prognan i da zahteva da se taj narod vrati u svoje domove, na svoje prostore i da bude tamo gde je više od hiljadu godina. Naglašavam da je to jedna strašna nepravda našeg vremena u kojoj učestvuju moćnici ovoga sveta, nažalost, naši dojučerašnji prijatelji. Ovo je apel i ovo je molba da se i taj glas čuje sa ovoga uzvišenoga skupa.“

Društvena neravnoteža u Evropi, izazovi za Crkvu, progon hrišćana u Siriji i Iraku, sloboda veroispovesti i pravda za manjinske i većinske zajednice, svedočenje o klimatskim promenama, pravedan udeo u Božjoj zemlji i njenim bogatstvima, migracije u Evropi, teme su o kojima razgovaraju crkve od 30. maja do 6. juna u Novom Sadu.

Detaljnije o Generalnoj skupštini Konferencije evropskih crkava možete pročitati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.