Đinovci o Kurtijevom obraćanju protiv Specijalnog suda: „Šlag na tortu“ dokaza mešanja politike u pravdu

FOTO: Ron Đinovci (Rron Gjinovci) Fejsbuk stranica

„Kurtijeva konferencija danas je šlag na torti dokaza da se mešanje politike u pravdu na Kosovu ne razlikuje ni u jednoj stranci“, ocenio je Ron Đinovci (Rron Gjinovci) nakon najnovije serije optužbi Aljbina Kurtija na račun Specijalnog suda. Kurtijev nastup ocenio je kao jedan od „najslabijih, najpatetičnijih i najpogrešnijih pojavljivanja“, a umesto viralnog slogana „Sloboda ima ime – UČK“, poručio: „Sloboda ima ime, istina je njeno ime. A istina nas čini slobodnima“.

Nakon Kurtijeve današnje konferencije za medije na kojoj je naglasio da su specijalizovane komore za zločine na Kosovu nepravedne i pristrasne prema OVK kao zaraćenoj strani, ali i prema Albancima, Đinovci je reagovao na svojoj Fejsbuk stranici, kritikujući Kurtijev kritički pristup prema sudu za ratne zločine.

Đinovci koji predvodi Organizaciju za povećanje kvaliteta u obrazovanju (ORCA) i član je predsedništva udruženja filosofa sa Kosova, naglasio je da se „dve sedmice zaredom intenzivno napada treći deo kosovske vlasti – pravosuđe“, podsećajući na to da je osnivanje Specijalnog suda već uređeno kroz izmene kosovskog ustava, a odlučeno od strane dve trećine poslanika u kosovskoj skupštini.

„Još uvek ne razumem zašto ljudi ovaj sud vide kao strani, kada je to definisano u našem Ustavu“, naveo je Đinovci.

„Dakle, politika i ne samo politika, otvoreno se umešala u pravosudni sistem bez da dobije i najmanju pažnju za takvo mešanje. A danas je kulminiralo predsednikom najveće partije u zemlji koji je istupio kao analitičar spisa tužilaštva“, naglasio je Đinovci uz emotikone sablažnjavanja.

„Danas imate poslednji veliki napad na nezavisnost sudstva, na podelu vlasti. Takođe, poslednji veliki dokaz za međunarodnu zajednicu da Kosovo nema unutrašnje faktore spremne za nepristrasno sprovođenje pravde“, istakao je ovaj mladi aktivista.

Istovremeno navodi da nema uslova da se ratna suđenja održavaju na Kosovu i da nisu postojala.

„Dakle, potvrdili ste zlonamernu srpsku, rusku i međunarodnu tvrdnju da Kosovo nije u stanju da donese pravdu, te mu kao rezultat toga nedostaje glavna komponenta države“, dodao je, upozoravajući i na masovan odlazak sa Kosova ukoliko se nastavi sa postojećim politikama.

„Sloboda ima ime, istina je njeno ime. A istina nas čini slobodnima“, poručio je Đinovci aludirajući na višenedeljni viralni slogan koji dele najviši kosovski zvaničnici i diplomate – „Sloboda ima ime – UČK“, uz amblem nekadašnje „OVK“.

U naknadnom oglašavanju, Đinovci je „fasciniran“ Kurtijevim zahtevom da „država Kosovo organizuje odbranu Tačija, Veseljija i Krasnićija“, ponovo uz emotikone neverice.

„Aljbin predlaže nešto neviđeno do danas, državu protiv države. Specijalni sud je takođe država Kosovo, definisana članom 103, tačkom 7 Ustava Republike“ – piše i naglašava na kraju:

„Dve su mogućnosti: ili ne zna, ili igra političku igru na štetu pravde. Obe su skandalozne“.

Šta je Kurti rekao danas

„Specijalni sud je nepravedan i pristrasan prema OVK kao zaraćenoj strani i prema našoj albanskoj nacionalnosti. Osnivanje ovog suda protivi se našem individualnom i kolektivnom pamćenju, ljudskom i političkom“, poručio je, prema mišljenju mnogih najpopularniji političar na Kosovu.

Tvrdi da je sud Kosovu „supernametnut“.

Kurti, koji se predstavlja kao socijaldemokrata, redovno ističe da Kosovu nije potreban specijalni sud za zločine na Kosovu, te da je formiran upravo da bi pokrio neuspeh UN i EULEX-a.

On je proletos, u funkciji premijera u ostavci, otpustio svog političkog savetnika Škeljzena Gašija (Shkëlzen Gashi), dan nakon što je uticajni intelektualac u Prištini izjavio u jednoj emisiji da su „pripadnici OVK vršili ratne zločine“, nakon čega se pokrenula lavina negativnih komentara na Kosovu.

Samoopredeljenje je inače pružalo snažan otpor formiranju specijalizovanih veća tokom prethodnih godina.

Inače, među četvoricom visokih zaničnika „OVK“ koji se trenutno nalaze u Hagu i protiv kojih je potvrđena optužnica je i Redžep Seljimi, šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.