U centru Prištine danas protest "ratnih veterana OVK" i Samoopredeljenja protiv osnivanja Specijalnog suda

"Pokret 'Samoopredeljenje' je pružio sve političke i pravne argumente u Skupštini Kosova, na okruglim stolovima i javnim prezentacijama, konferencijama za novinare, na sastancima sa građanima širom zemlje, na raznim sastancima sa međunarodnim predstavnicima i na svakom forumu – sa kojima je pokazao da je Specijalni sud jedna od najvećih nepravdi učinjenih Kosovu od proglašenja nezavisnosti," saopštio je ovaj pokret u svojoj podršci današnjem protestu koji u centru Prištine organizuju "ratni veterani OVK", a protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine.

Protest počinje danas u 10 časova ispred Narodnog pozorišta u Prištini. Samoopredeljenje najavljuje da će, osim pružanja podrške van parlamenta "organizacijama proisteklim iz borbe OVK", ovaj pokret i u samom parlamentu "voditi bitku" da se odbaci predlog "specijalne nepravde".

"Apelujemo na građane da se pridruže protestu. Unutar i izvan institucija, jedini način da se zaustavi uništavanje koje je država Kosovo pripremila!" – zaključuje Samoopredeljenje, naglašavajući da će se Specijalnim sudom "unazaditi suverenitet države Kosovo", "rat oslobođenja" i "samo-pravednost". 

U međuvremenu je i ambasada Sjedinjenih država na Kosovu, u servisnoj informaciji za svoje građane, potvrdila da će se danas ispred Narodnog pozorišta u Prištini organizovati demonstracije organizacija ratnih veterana OVK, protiv "legislative u proceduri" i da nije poznat broj učesnika, pozivajući američke državljane da izbegavaju delove grada gde se demonstracije održavaju, kao i velike skupove.

"Iako su demonstracije najavljene kao mirne, one se mogu pretvoriti u sukobe i eskalirati u nasilje," naglašava američka ambasada u servisnoj bezbednosnoj informaciji za američke građane na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.