Đinovci: Kurti zbog svojih interesa ide protiv Specijalnog suda

FOTO: Ron Đinovci/Fejsbuk

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Bivši član Samoopredeljenja (LVV), aktivista civilnog društva Ron Đinovci (Rron Gjinovci), rekao je u intervjuu za Ekonomia Online da je Aljbin (Albin) Kurti promenio stav prema Specijalnom sudu zbog svojih interesa.

Đinovci, pozivajući se na Kurtijeve tvrdnje da svi treba da se okupe u odbrani bivših pripadnika OVK kojima se sudi za ratne zločine u Hagu, dodao je da bi Kurti u budućnosti mogao da napravi takve promene zarad drugih interesa.

„Ovo postaje problematično kada takve izjave daju važni političari poput Aljbina Kurtija, koji bi, po svoj prilici, mogao biti sledeći kosovski premijer. Kada budući premijer govori protiv pravosudnog sistema na ovaj način za određeni interes, to nam govori da će takav premijer ubuduće, zarad nekog drugog interesa, ponovo govoriti protiv pravosudnog sistema i mi kao građani sa zabrinutošću vidimo takve izjave protiv Specijalnog suda“, rekao je.

Đinovci takođe smatra mešanjem u pravosudni sistem sve izjave kosovskih političara o Specijalnom sudu.

„Sve izjave političara o Specijalnom sudu su problematične. Ljudi treba da imaju na umu da je Specijalni sud predviđen članom 103. tačka 7. Ustava Republike Kosovo, što znači da su specijalizovana veća deo kosovskog pravosuđa. Predviđeno je kosovskim zakonima i Ustavom da taj sud ima strane sudije i tužioce tako da ne bude uticaja, i kako bi se obezbedila nepristrasnost. Sud pripada Kosovu. Svaka rasprava političara protiv Specijalnog suda predstavlja mešanje u pravosudni sistem, u treću vlast, koja je u stvari odvojena od izvršne i zakonodavne vlasti”, dodao je on.

Pročitajte još:

Đinovci o Kurtijevom obraćanju protiv Specijalnog suda: „Šlag na tortu“ dokaza mešanja politike u pravdu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.