Đilas: Kosovo i Metohija nisu tema za političke poene, žao mi je što nismo napravili nacionalni plan


Za mene je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i to je činjenica broj jedan, koja je napisana u Rezoluciji UN SB 1244 i Ustavu Srbije, i status se rešava u UN, a u Briselu su tehnički pregovori. Sa druge strane, nisam nerealan čovek koji neće da prizna činjenicu da ovde živi velik broj pripadnika albanskog naroda koji imaju svoje želje i namere i one se odražavaju i kroz to što su dobili priznanje od jednog broja zemalja… U ovom trenutku ne postoji rešenje koje bi zadovoljilo oba naroda koja žive na teritoriji Kosova i Metohije, ali sam protiv podele, rekao je u ekskluzivnom intervju za TV „Mir“ iz Leposavića lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je sa saborcima bio danas u poseti ovoj opštini.

Za zamrznut konflikt, međutim, kaže da je to „ubačen termin“, i da to nije slučaj na KiM-u, te da takav termin ne bi trebalo koristiti, već da bi trebalo raditi na pomirenju dva naroda i imati razumevanje za njihove istorije, u kojima je, osim ratova bilo i vremena kada su pripadnici dva naroda štitili jedni druge. O tim ljudima treba govoriti, kaže Đilas. Takođe navodi da „biznis ne poznaje granice, pitanje statusa sportista je takođe trebalo bolje rešiti“.

Vlasnik televizije, Nenad Radosavljević, koji je vodio intervju, podsetio je na ulogu Dragana Đilasa tokom dvehiljaditih godina u pokretanju humanitarne organizacije „Naša Srbija“ nakon ratova devedesetih, ali i podršku i pomoć Đilasa u izgradnji sportske hale u Leposaviću, kao i na stalne „prozivke“ Aleksandra Vučića na Đilasov račun i račun Vuka Jeremića.

O „najstrašnijem prizoru u njegovom životu“ – iz sela Cernica na KiM-u, svojoj ulozi gradonačelnika, politici Aleksandra Vučića, Đilas je govorio naglašavajući da politika „nije lična stvar“, te da srpski narod nema korist od „podele na dva dela“ i jezika mržnje. U tome vidi i svoj cilj bavljenja politikom – da prestane podela u Srbiji, jer on građane i političare u Srbiji vidi sve kao patriote.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.