Đerlek: Sredinom januara dobićemo oko 500.000 doza Sputnjik V vakcine

FOTO: Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstu zdravlja, Mirsad Đerlek, rekao je da očekuje da Srbija sredinom januara dobije oko 500.000 doza ruske vakcine Sputnjik, a dobiće i velike količine kineske vakcine protiv koronavirusa.

„Od petka će biti više od 110 punktova za vakcinaciju u Srbiji“, rekao je Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, podsetivši da je planom predviđeno vakcinisanje po određenim grupama.

Juče je Ruski Fond za direktna ulaganja potpisao sa Vladom Srbije sporazum o isporuci dva miliona doza ruske vakcine „Sputnjik“.

Kako je saopšteno, vakcine za Srbiju biće proizvedene sredstvima međunarodnih partnera u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

Prva tura ruskih vakcina „sputnjik“ – 2.400, stigla je u Srbiju 30. decembra, a juče je počela imunizacija tom vakcinom.

Prvi su je, osim Đerleka, primili predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Đerlek, koji je u sredu primio rusku vakcinu, rekao je da nije bilo neželjenih efekata i da građani neće pogrešiti da prime bilo koju vakcinu ako je odobrena.

„Ministarstvo zdravlja je potpuno spremno za masovnu imunizaciju, kad vakcinišemo između 1.400.000 i 3.000.000 građana moći ćemo da kažemo da smo blizu pobede nad koronom“, rekao je Đerlek.

On je ocenio da je virus „malo popustio“, s obzirom na broj novozaraženih i hospitalizovanih, ali su bolnice pune i mora se biti obazriv, jer kako je rekao „korona može da iznenadi, a jedna greška može skupo da košta“.

Đerlek je rekao i da ga „nervira“ što pojedini mediji navode da postoji podela u državnom vrhu prema tome ko je primio koju vakcinu, što je, naveo je, netačno.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.