Đaci, srećno: Vodič za polaganje male mature


Osmaci su danas počeli polaganje male mature. Testove će naredna tri dana polagati u matičnim školama, a preporuka je da ih rade pod maskama. Za nastavnike maske nisu preporuka, nego obaveza. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je sve spremno i đacima poručuje da budu opušteni i da prvo rešavaju one zadatke koji su im najlakši, prenosi Nova.rs.

Sve počinje danas u 9 časova kada će se dva sata polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Nastavlja se rešavanjem zadataka iz matematike 18. juna od 9:00 do 11:00 časova i kombinovanim testom 19. juna od 9:00 do 11:00 časova.

Korona nije odložila polaganje male mature, ali je donela neka nova pravila, pa će đaci sve stvari ostaviti ispred učionice. Rastojanje između učenika je dva metra iako je preporuka metar i po, tako da svako može da ima dovoljno prostora. Preporuka je da u učionici ne sme biti više od devetoro dece, sa kojima će biti dva dežurna nastavnika.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna, a žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna od 8:00 do 15:00 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8:00 do 15:00 časova i one će biti objavljene 4. jula, kada đaci mogu da provere njihovu tačnost, dok će zvanične liste želja biti poznate 5. jula do 12:00 časova.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula, a kandidati će se upisati u srednje škole u koju su raspoređeni 08. i 09. jula od 8:00 do 15:00 časova.

Bezbedniji testovi

U Ministarstvu prosvete trvde da su ove godine učinili apsolutno sve da se problemi iz nekog prošlogodišnjih ciklusa polaganja ne bi ponavljali i da matura ne bi bila osporavana zbog neregularnosti i provaljivanja testova.

Da podsetimo, Srbija je i ranije imala problem sa polaganjem male mature i provaljivanjem testova. Tako, 2013. polaganje je bilo poništeno. Testovi su bili ukradeni, a za to je odgovarala pomoćna radnica u štampariji Službenog glasnika, gde su testovi štampani. Ona je presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu kažnjena godinom dana u zatvoru. Zbog toga su prošle godine paketi testova uručivani direktno direktorima škola, koji su mogli da traže i policijsku pratnju.

Ipak i prošle godine bilo je problema, pa su se na internetu pre polaganja pojavili testovi zadataka iz matematike. Zbog toga je polaganje bilo odlagano, a đaci su štrajkovali. Ipak, posle naknadnog polaganja testova iz matematike, đaci su se po planu upisivali u srednje škole, a nadležni su tvrdili da test koji je kružio internetom, zapravo nije bila verzija testa koja je trebalo da se nađe pred đacima.

Ove godine sve je centralizovano – štampa, priprema, distribucija testova u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za nekim propustima koje su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.

“Sve je spremno, raspoređeni su već od danas kontrolori i odlaze u sve regije. Ono što može da da bude kritično jeste samo otvaranje testova” kaže za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević i napominje da ne sumnja ni u koga.

Ipak, kako kaže, prilikom otvaranja testova može da se desi neki problem.

“Ja čisto menadžerski razmišljam, tako da se to snima. Važan je i proces pakovanja testova, tako da to nadzire puno ljudi”, kaže ministar.

Dodaje da je za polaganje testova đacima opuštenost najvažnija.

“Za decu je najvažnije da uđu opušteno. Ja kao profesor savetujem da prvo urade ono što im je sigurno, što im je lakše. U suprotnom se zamajavaju i izgube vreme na nešto što im je teško, to ih povuče”, kaže Šarčević i dodaje da rad prvo na onim zadacima u koje smo sigurni daje psihološku prednost.

Ističe i da postoji pouzdan sistem za pregledanje testova.

“Imamo dva profesora koja pregledaju zadatke otvorenog tipa, a zadatke zatvorenog tipa pregleda softver. Da ne bi u ocenjivanju ostalo da je postupak rada na zadatku nekom učeniku priznat, a nekom nije, onda postoji i treći supervizor koji sada ima pravo da odluči umesto ove dvojice profesora ko je bio u pravu. To se radi u razvijenim sistemima”, napominje ministar.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.