Diković i Miljeta u Beogradu: Uskoro nadgledanje administrativne linije sa KiM-om helikopterima i bespilotnim letelicama VS-a

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, sastao se juče u Beogradu sa komandantom KFOR-a, general-majorom Guljelmom Luiđijem Miljetom. Dvojica generala su razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije i u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i o dosadašnjoj i predstojećoj saradnji Vojske Srbije i KFOR-a, saopšteno je iz Vojske Srbije. Svako smanjenje KFOR-a negativno će uticati na bezbednost na KiM-u, jedna je od Dikovićevih ključnih poruka.

General Diković je ocenio i da se saradnja sa KFOR-om odlikuje visokim stepenom poverenja i međusobnog razumevanja, o čemu, kako se navodi u saopštenju, najbolje govori činjenica da je izvedeno više od šest hiljada zajedničkih aktivnosti od stupanja na snagu Vojnotehničkog sporazuma.

On je istakao da je zajednički zadatak Vojske Srbije i KFOR-a očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti, sa obe strane administrativne linije, te da međunarodni faktor presudno utiče na političku situaciju na Kosovu i Metohiji i zbog toga ima i veliku odgovornost za bezbednost "svih ljudi u ovoj pokrajini, a posebno Srba i drugih nealbanaca".

S obzirom na nadležnosti i odgovornosti KFOR-a, koje proizlaze iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkog sporazuma, Vojska Srbije vidi upravo KFOR kao ključnu snagu za očuvanje bezbednosti i stabilnosti na KiM-u, naglasio je načelnik Generalštaba, ocenivši da će "svako smanjenje KFOR-a negativno uticati na bezbednost".

Diković je ukazao i na to da događaje na KiM-u koji su pretnja po bezbednost – "treba nazvati pravim imenom i okarakterisati ih na pravi način", kao i da se mora delovati preventivno, "a ne samo kada se incidenti dogode."

"Načelnik Generalštaba je izjavio da Vojska Srbija planira da u narednom periodu započne sa zadacima nadgledanja administrativne linije iz vazdušnog prostora, upotrebom helikoptera i bespilotnih letelica, prvenstveno kao deo podrške realizaciji zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i KFOR-a, poput jednovremenih patrola i osmatračnica," dodaju iz Vojske Srbije.

NATO je krajem novembra prošle godine ukinuo vazdušnu zonu bezbednosti koja se proteže 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, a koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz '99 godine. Iz KFOR-a je tada navedeno da je ova odluka donešena "kao odgovor na potvrdu Srbije ka normalizaciji vazdušnog prostora Balkana" i da "odslikava pozitivne rezultate saradnje KFOR-a i Vojske Srbije."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.