Desetočlana porodica Savić iz Koretišta uselila se u svoj novi dom

savic-koretiste-kuca-12
FOTO: Srbi za Srbe

Desetočlana socijalno ugrožena porodica Savić iz sela Koretište kraj Gnjilana, uselila se u svoj novi dom. Zahvaljujući donatorskoj večeri koja je održana krajem juna u Beogradu, a pod okriljem košarkaškog reprezentativaca Marka Kešelja i Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, prikupljenim sredstvima, Savićima je obezbeđen krov nad glavom i pristojni uslovi za život i odrastanje njihovo osmoro dece.

Novoizgrađenu kuću od 100 kvadratnih metara, opremljenu osnovnim pokućstvom i belom tehnikom juče je osveštao Episkop Raško-prizrenski, vladika Teodosije uz sasluživanje igumana manastira Draganac arhimandrita Ilariona, paroha mitrovačkog oca Milije i paroha zvečanskog oca Bogomira, navode iz organizacije Srbi za Srbe.

„U porodici Savić je osmoro dece i oni su primer svima da je bogatstvo u deci najveće, a deca bi trebalo da nas naslede na ovim svetim prostorima“, rekao je vladika Teodosije pred porodicom Savić, izrazivši zahvalnost predstavnicima organizacije Srbi za Srbe, sportistima i svim ljudima dobre volje koji su učestovali u akciji prikupljanja sredstava.

Savići, kako navode iz ove organizacije, presrećni su svojim novim domom.

„Veoma je ovo veliko proširenje za decu, imamo sada tri sobe gde mogu da spavaju i dnevni boravak, kuhinju i kupatilo. Jednostavno, rasteretili smo staru kuću i od danas prelazimo u novu da živimo sa decom“, ističe domaćin, Ivica Savić.

Savići su dugogodišnji korisnici narodne kuhinje za čiji rad je zadužena Eparhijska humanitarna organizacija Majka devet Jugovića iz Gračanice koja je i logistički stala iza ove akcije. Sa njima, u porodičnom domaćinstvu, do skorije su u teškoj materijalnoj situaciji živele još dve porodice Savića u velikoj porodičnoj zadruzi koja ukupno broji 24 člana.

Novim i komfornijim životnim prostorom zadovoljna je i majka Ivana.

„Imaću lepu kuhinju da u njoj spremam. Deca će imati svoje sobe da lepo uče, spavaju i sve“.

Četiri sina i četiri ćerke od sada će, kako kažu, drugare dočekivati u boljim životnim uslovima.

Predsednik Humanitarne organizacije Srbi sa Srbe, Igor Rašula, koji je prisustvovao useljenju porodice Savić, rekao je da je danas čitava akcija dobila svoj srećan kraj, ali i da je sama kuća izgrađena za rekordno kratko vreme, manje od dva meseca, navode iz ove organizacije.

„Ovo je zaista lep i svečan trenutak kada jedna porodica dobija nov krov nad glavom i počinje da živi životom dostojnim čoveka u 21. veku“, rekao je Rašula.

Saviće je na dan useljenja posetio i proslavljeni srpski košarkaš, Marko Kešelj, na čiju inicijativu je organizovana donatorska večera za Saviće, njegov nekadašnji saigrač iz Crvene Zvezde, Pero Antić, ali i drugi saradnici ove organizacije.

Uz poklone koje su sa sobom poneli i deci podelili humanitarci, našle su se knjige, školski pribor i igračke, kao i velika ikona Bogorodice Trojeručice, dar bratstva manastira Hilandar sa Svete Gore.

„Drago mi je što sam imao priliku da budem učesnik donatorske večere, ovim današnjim druženjem zaokružili smo ceo proces pomoći porodici Savić u izgradnji nove kuće. Osećaj je fenomenalan i ponovo bih iskoristio priliku da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u ovome i koji su donirali. Nadam se da će ovo biti samo početak onog što sledi“, ističe Kešelj, dodajući da je zadovoljan „sjajnim odzivom brojnih košarkaša, sportista i privrednika koji su obezbedili donacije.

Akciji izgradnje kuće porodice Savić pridružili su se i rezervni oficiri Vojske Srbije, o tome više čitajte u: Rezervni oficiri Vojske Srbije u humanitarnoj akciji za novu kuću Savićima iz Koretišta

„Ukupna vrednost izgradnje i opremanja nove kuće porodici Savić iznosila je 28.650 evra, a zahvalnost dugujemo i firmi Dinamik trejd iz Zvečana koja je obezbedila donaciju u vidu izrade i ugradnje nove PVC stolarije“, poručuju iz organizacije Srbi za Srbe.

Ova organizacija koja je usmerena ka osmišljavanju i sprovođenju projekata pomoći socijalno ugroženim srpskim porodicama širom Balkana bila je deo i drugih akcija pomoći Srbima na Kosovu, o tome više čitajte u nastavku:

Srbi za Srbe: 35.000 evra za 17 porodica na KiM

Humanitarni avgust na Severu Kosova i u Metohiji

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.