Humanitarni avgust na Severu Kosova i u Metohiji

MDJ
FOTO: Humanitarna organizacija „Majka devet Jugovića

Avgustovski dani na Kosovu i Metohiji obeleženi su humanitarnim akcijama Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“ i brojnim organizacijama koje su se odazvale na poziv Eparhije raško-prizrenske ranije u julu da se zbog uvedenih carinskih dažbina od 100% za proizvode iz Srbije, upute donacije u hrani, pre svega za najugroženije stanovništvo, ili porodice sa više dece.

HO „Srbi za Srbe“, „Svi za Kosmet“, Fondacija Delije, Stara Raška, proslavljeni sportski reprezentativci Marko Kešelj i Miroslav Raduljica, te više drugih pojedinaca, organizacija i udruženja su Majci devet Jugovića – humanitarnoj nevladinoj organizaciji koja radi pri crkvi, dostavljale namirnice, novčane donacije i druge vrste pomoći.

Tako su početkom avgusta organizacije i udruženja „Srbi za Srbe“, „Svi za Kosmet“, Delije, „Stara Raška“, zajedno sa mlekarom Šabac sproveli akciju – Hrana za Sever.

Na punktovima u Leposaviću i Banjskoj tada su podeljene namirnice, a pristigla je i novčana pomoć organizacije „Stara Raška“ u vrednosti od 75.000 dinara koja će biti utrošena na kupovinu pelena, kašica i hrane za bebe. Sva ova pomoć biće raspoređena u zdravstvenim centrima na severu KiM-a. Mlekara Šabac je donirala skoro dve i po tone litara mleka.

U prvoj nedelji avgusta je i Fond princeze Katarine donirao 10 tona hrane za Sever.

Sredinom avgusta francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i Arno Gujon, obezbedili su automobil koji će svakodnevno raznositi hranu korisnicima narodnih kuhinja, a služiće i za obilazak socijalno ugroženih porodica.

Bilo je i pojedinačnih inicijativa za konkretno ugrožene porodice. Tako su još krajem juna na donatorskoj večeri u Beogradu koju su organizovali srpski košarkaški reprezentativci Marko Kešelj i Miroslav Raduljica, zajedno sa humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“ prikupljena sredstva za izgradnju kuće porodici Savić iz sela Koretište na Kosovu i Metohiji.

MDJ Kešelj
FOTO: Humanitarna organizacija „Majka devet Jugovića

Porodica Savić broji devetoro članova, od kojih sedmoro dece, a očekuju još jednu prinovu. Ova porodica je dugogodišnji korisnik narodnih kuhinja i živi u jako teškim uslovima.

Počela je izgradnja kuće a same temelje osveštali su i vladika Teodosije sa igumanom manastira Draganac, ocem Ilarionom i sveštenicima.

Marko Kešelj je sa aktivistima „Srbi za Srbe“ posetio Saviće i manastir Draganac ovog meseca, a pre par dana prisustvovao je i primopredaji novog doma za porodicu Ristić iz Kosovske Kamenice. Budimir i Dubravka Ristić i njihovo četvoro dece su dobili nameštenu kuću koja će im omogućiti da nastave svoj život i borbu za ostanak.

Pomoć je preko humanitarne organizacije „Svi za Kosmet“ stigla i porodici Ivković iz sela Straža, tako što su im donacijom u vrednosti od 213.000 dinara omogućili kupovinu i ugradnju stolarije.

Ista organizacija je početkom meseca obradovala porodicu Jovanović iz Babinog Mosta i uručila im je 118.000 dinara nakon što je najstariji član ostao bez bubrega.

„Mladi za Kosmet“ iz Podgorice su svoju pomoć uputili porodici Vasić iz Novog Brda. Donacijom od 830 evra su uspeli da za Vasiće obezbede sto za podsirivanje sira i time im omogućili da žive od sopstvenog rada, budući da se porodica Vasić bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji pružilo je i više drugih udruženja među kojima i udruženja navijača.

Organizacija „Majka devet Jugovića“ pri Eparhiji raško-prizrenskoj postoji skoro 20 godina. Vodi šest narodnih kuhinja na KiM-u, u kojima se hrani oko 2.000 korisnika. Imaju svoja poljoprivredna gazdinstva – Farme koza i mlekare.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.