Demokracia o dokumentu EU: Kurti da ne organizuje policijske akcije na Severu, moguć sporazum u 2021.

Brisel EU

Još jedan dokument o kosovskom pitanju došao je do javnosti putem medija. Demokracia.com objavila je navodni izveštaj Saveta EU o onome o čemu se razgovaralo na nedavnoj neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana u Briselu koju je organizovao Žozep Borelj. U dokumentu se navodi da bi u 2021. godini, tokom predsedavanja Slovenije Savetom EU, moglo doći do zaključenja konačnog sporazuma.

Precizira se da je nedostatak jednoglasnih stavova članica EU o konačnom statusu Kosova „ozbiljna prepreka“, te se od Lajčaka traži da stupi u kontakt sa predstavnicima Evropskog saveta i državama članica, ali i da kontaktira SAD. „Važno je da se vrši intenzivna koordinacija sa Sjedinjenim Državama zbog uticaja američkog rukovodstva na Prištinu“, zaključuje se u dokumentu.

Osim o dijalogu, u izveštaju se navodi da bi saradnja Kurtijeve vlade sa Specijalnim sudom bila „visoko cenjena“ od strane EU, kao i produžetak mandata EULEX-u. Sa druge strane, od Kurtija se traži da se uzdrži od bilo kakvih akcija Kosovske policije na Severu Kosova, koje bi mogle da dovedu do tenzija sa lokalnim stanovništvom.

U nastavku prenosimo tekst koji je objavila Demokracia.com, a koji je izvorno preveden sa albanskog

Zvanični izveštaj Saveta EU, koji je sačinjen nakon neformalne večere lidera Zapadnog Balkana – sastanka na kojem je učestvovao i premijer, Aljbin Kurti, poslat je državama članicama Evropske unije.

Izveštaj Saveta EU u čiji je posed došla Demokracia.com, pominje različite teme, počev od dijaloga Kosova i Srbije, odnosa Kurtija sa Specijalnim sudom, liberalizacije viznog režima i pitanja Mini Šengena.

O ovim tačkama razgovarano je na večeri lidera Zapadnog Balkana, iako to premijer Kurti nije naznačio na svojoj konferenciji za štampu u Briselu.

Demokracia.com donosi puni zvanični izveštaj koji je već poslat svim zemljama Evropske unije, kako bi se uočio napredak načinjen na ovoj večeri:

„Posle konstruktivne razmene između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i premijerke Srbije, Ane Brnabić, i u svetlu prvog predstojećeg sastanka na visokom nivou između premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Evropska služba za spoljne poslove (poznata kao ESSP) piše:

Politički kontekst

Tokom slovenačkog predsedavanja Savetom EU 2021. godine postoji mogućnost postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda kroz dijalog. Imidž Slovenije na zapadnom Balkanu je generalno pozitivan i ovu zemlju pozdravljaju sve strane. ‘Non-paper’ je imao tendenciju da ocrni ovaj imidž Slovenije, pre nego da ova zemlja preuzme predsedavanje Savetom;

Nedavna odluka Vlade Kosova o sporazumu da olakša kretanje u šest zemalja Zapadnog Balkana pomoću ličnih karata, pozitivan je korak ka ispunjavanju okvira Zajedničkog regionalnog tržišta za Zapadni Balkan. Ovaj korak je naglašen kao lično zalaganje premijera Kurtija tokom neformalne večere u Briselu, koji se poklapa sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i u skladu je sa Samitom Zapadnog Balkana 2020;

Kako je Kosovo već ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, važno je postići progres sa zemljama članicama EU koje su spremne da pokrenu ovu agendu. U tom kontekstu, važno je da Priština ostane posvećena procesu dijaloga;

Proces dijaloga mogao bi malo da ispadne iz fokusa g. Kurtija, usled sledećih lokalnih izbora na Kosovu koji će se, kako se očekuje, održati na jesen ove godine. Važno je da ovom prilikom zemlje EU podrže Lajčakovu agendu i da podstaknu g. Kurtija da bude posvećen bez odlaganja.

Izvršiti pritisak na određene opozicione političke krugove u Prištini da olakšaju buduće sporazume i budu uvereni u potrebu postizanja istorijskog kompromisa između Prištine i Beograda. Gospodin Kurti je govorio o političkoj nespremnosti Skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoročnu političku nestabilnost čak i unutar njegove parlamentarne grupe. Te unutrašnje komplikacije rešiće se novim scenarijima, poput proširenja vladajuće koalicije u cilju obezbeđivanja političke podrške.

Ozbiljno zalaganje za Kurtijevu kontinuiranu konstruktivnu saradnju sa Specijalizovanim većima i Kancelarijom specijalnog tužioca biće visoko cenjeno u EU. Njegova spremnost da podrži produženje mandata EULEX-a dobrodošao je i važan korak koji će pomoći Specijalizovanim većima i Kancelariji specijalnog tužioca da ispune svoj mandat na Kosovu;

Visoki predstavnik će pozvati vladu u Prištini da se uzdrži od bilo kakve provokativne akcije u opštinama na Severu. Konkretno, g. Kurtiju će se savetovati da ne preduzima nikakve policijske akcije čiji je cilj prikupljanje računa za struju u severnim opštinama, što bi moglo izazvati dalje tenzije sa lokalnim stanovništvom;

Napori EU

Visoki predstavnik će zajedno sa ostalim akterima EU pokrenuti kampanju javnog informisanja u Prištini i Beogradu. Biće dogovorene redovne posete oba glavna grada. Javno mnjenje na Kosovu usmereno je na rešavanje zdravstvenih izazova zbog nedostatka vakcina protiv kovid-19. To se takođe ogleda u debatama u Skupštini Kosova.

Strateški pravac

– Nedostatak jednoglasja među članicama EU o konačnom statusu Kosova ostaje ozbiljna prepreka za ESSP (Evropska služba za spoljne poslove prim. red.). Preporučuje se da Miroslav Lajčak obavi unutrašnje razgovore sa predstavnicima Evropskog saveta, Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i sa državama članicama EU o zajedničkom stavu EU o odnosima sa Kosovom nakon dijaloga.

– Visoki predstavnik će direktno stupiti u kontakt sa američkim državnim sekretarom i koordinisati diplomatske napore Vašingtona i Brisela. Prema dosadašnjoj praksi, američkog predstavnika bi trebalo da pozove na održavanje sastanaka o dijalogu koji vodi ESSP. Važno je da se vrši intenzivna koordinacija sa Sjedinjenim Državama zbog uticaja američkog rukovodstva na Prištinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.