Vladika Joanikije izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog; Vladika Metodije za budimljansko-nikšićkog

Joanikije
FOTO: Mitropolija.com

Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je danas Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za Mitropolita crnogorsko-primorskog, čime je ujedno postao i novi egzarha Pećkog trona. Episkop dioklijski danas je takođe izabran za Episkopa budimljansko-nikšićkog, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Sabor SPC koji je započeo zasedanje još 24. maja izabrao je danas i Sinod – najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, a na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije, javljaju beogradski mediji.

Sinod će činiti patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Jedna od tema Sabora bila je i izbor prvog čoveka eparhije valjevske, na čije je čelo postavljen vikarni episkop Isihije, potvrđeno je za  Nova.rs.

Međutim, na današnjem zasedanju nije izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski, te je ova pozicija i dalje ostala upražnjenja, piše dalje ovaj medij.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Proglašen je za jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha svega deset dana kasnije, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina.

Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji postavljen je 1. septembra 1992. godine. Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Sabor SCP proglasio ga je episkopom budimljanskim na redovnom zasedanju maja meseca 1999. godine. Čin je dobio na Cetinju od strane Patrijarha Pavla već sledećeg emseca.

Eparhija budimljansko-nikšićka sa sedištem u Đurđevim Stupovima osnovana je na zasedanju sabora SPC 2001. godine, a za njenog administratora postavljen je upravo Episkop Joanikije.

Na majskom zasedanju Sabor ga je 2002. godine izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi u kojem je bilo drevno sedište Episkopije budimljanske osnovane Svetim Savom 1220. godine.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikija postavljen je za administratora Eparhije crnogorsko-primorske od strane sinoda SPC, 30 oktobra 2020. godine, nakon što je preminuo Mitropolit Amfilohije.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog, pokrenuo je u Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane.

Započeo je i obnovu monaštva i pokrenuo Eparhijski list „SVEVIĐE“ i izdavačku delatnost u Eparhiji.

Do sada je bio član sinoda Srpske pravoslavne crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

On takođe studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske pravoslavne crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove službe (1999-2019) odštampana je njegova knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.

Jedna od prvih čestitki novom mitropolitu crnogorsko-primorskom stigla je od muftijie beogradske Islamske zajednice u Srbiji, Mustafa Jusufspahic.

„Poštovanom bratu Mitropolitu crnogorsko-primorskom, gospodinu Joanikiju Mićoviću čestitam na izboru za Mitropolita crnogorsko-primorskog uz molitvu Bogu da mu otvori nove puteve ljubavi i milosrđa, kojim će povesti pravoslavni narod Crne Gore, a na putu zadovoljstva Božijega“, poručio je u objavi na Tviteru.

Novi Episkop budimljansko-nikšićki Metodije zamonašio se u Cetinjskom manastiru 2004. godine.

U čin đakona proglašen je 2005. od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a potom u čin prezvitera na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru. Čin protosinđela dodeljen mu je već sledeće godine, takođe od strane Amfilohija.

2013. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, a master studije završio dve godine kasnije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Za vikara Mitropolita crnogorko-primorskog, sa titulom episkop dioklijski izabran je na redovnom prolećnom zasedanju Sabora SPC održanom u Pećkoj patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine,

Odloženo potpisivanje Ugovora SPC Crne Gore zbog „do sada neizrečenih razloga“

Tokom četvrtog dana Sabora SPC – ovog četvrtka, u Beograd je stigao crnogorski premijer, Zdravko Krivokavić koji se iste noći sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Kako je potom saopštio putem društvenih mreža, Krivokapić je došao da prenese pozdrave vernika u Crnoj Gori patrijarhu Porfiriju i „njihovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija“.

Međutim, kako je rečeno iz SPC, tog dana je trebalo da se potpiše tekst Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, koji je prethodno usaglašen od strane Sinoda i vlade ove zemlje.

Međutim, do potpisivanja ovog ugovora nije došlo, dok iz SPC navode da je ujedno Krivokapić došao na sastanak nakon višečasovnog kašnjenja. A kada je došao, na sastanku je, kako je saopštila SPC, izneo „do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

„Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu“, poručeno je dalje iz SPC.

Navode da su Patrijarh i prisutni arhijereji izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i vernika, s obzirom na to da sa njom još jedino još uvek nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, „a samim tim i verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“.

Poručili su da neće odustati od odbrane svojih prava i svetinja.

„Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija“, saopštio je, sa druge starne, premijer Crne Gore.

Krivokapić je kasnije u petak izjavio da će „u ime Vlade i države Crne Gore zaključiti Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine“.

Naveo je i da je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade, prenosi N1 pisanje Vijesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.