„Defender Europe“ počeo uz navode Osmani o ‘Miloševićevom genocidu’, ali i „potencijalnim agresorima“

Ceremonijom u centru Prištine, danas je zvanično započeta međunarodna vojna vežba predvođena NATO-om – „Defender Europe 23“. Ređali su se prištinski zvaničnici sa porukama o evroatlantskim integracijama, odnosno težnjama ka članstvu u NATO. Sa druge strane, i ovaj događaj su obeležile optužbe Vjose Osmani za genocid na račun Srbije – odnosno navodi o „borbi protiv agresora za slobodu“, ali i tvrdnje o „potencijalnim agresorima“ kojima se ovom vežbom „stavlja do znanja da je kontinent bezbedan od napada“.

„Defender Europe 23“ je najveća međunarodna vojna vežba na Balkanu. U ovoj vežbi učestvuje više od 1.300 pripadnika KBS-a uz 24.000 vojnika iz više od 20 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja.

Započeta je danas u centru Prištine, ceremonijom kojoj su prisustvovali najviši kosovski zvaničnici, kao i međunarodni predstavnici, među kojima je bio i američki ambasador, Džefri Hovenijer, a trajaće do 2. juna.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala je na ceremoniji da je ova vežba simbol „kolektivne rešenosti da se održi mir i stabilnost u svetu koji su neprestano na udaru“.

Smatra da je bezbednosno okruženje „veoma osetljivo“, te da „izazovi i pretnje postaju sve složeniji“.

Upravo zbog toga tvrdi da je značaj saradnja sa saveznicima u oblasti odbrane „neophodan i egzistencijalan“.

Kaže i da ova vežba pokazuje da „snaga zemlje ne leži samo u moći oružja, već u vezama i savezima koje gradi“.

„Ova međunarodna vežba je simbol naše kolektivne odlučnosti da u svetu očuvamo mir i stabilnost koji se neprestano dovode u pitanje. To je podsetnik da naša snaga ne leži samo u snazi našeg oružja, već u vezama koje stvaramo, u savezima koje gradimo i u zajedničkim vrednostima koje svakodnevno negujemo“, rekla je ona.

Osmani je naglasila da je glavna svrha vežbe „Defender Europe“ da se „potencijalnim agresorima stavi do znanja da je kontinent bezbedan od mogućih napada“.

„Glavni cilj ‘Defender 2023’ je da demonstrira vojnu i borbenu sposobnost SAD i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uveri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbedan od potencijalnih napada. Ova vežba je istorijska po mnogo čemu, posebno za najnoviju vojsku na evropskom kontinentu, naše bezbednosne snage“, poručila je Osmani, prenosi Koha.

Kosovska predsednica – inače doktor pravnih nauka, koji neretko optužuje Srbiju za genocid 1999. godine, uprkos tome što nema izrečene presude, danas je to ponovo učinila.

Tvrdi da se datum održavanja ove vežbe poklapa sa, kako kaže, „24. godišnjicom našeg oslobođenja“:

„Koja je sveža koliko i sećanje na vojnu intervenciju SAD sa snagama drugih zemalja saveznica NATO-a protiv Miloševićevog genocida nad narodom Kosova. Mi smo bili žrtve i Miloševićev režim je bio agresor i naša borba je bila borba za slobodu, to je jedina istina koju ćemo braniti svaki put i svuda“, rekla je.

Pripadnicima KBS-a na trgu u Prištini „skrenula je pažnju na žrtvu njihovih predaka, kćeri i sinova OVK“.

„Oni su omogućili našu slobodu, zaštitili i vratili naše dostojanstvo. Oni su oličenje nesebičnosti, požrtvovanja i hrabrosti“, rekla je ona.

Kurti: Demokratiji i ljudskim vrednostima je potrebna vojska više nego ikada

U sličnom tonu, kosovski premijer, poručio je da je današnja vežba „dokaz volje Kosova da ojača sistem odbrane, ali i nepokolebljive posvećenosti da bude deo zajedničkog odbrambenog sistema država koje prihvataju demokratske vrednosti“.

„Bezbednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja veruje u ono što voli – ljudska prava, vladavinu prava, mir i demokratiju“, rekao je Kurti.

Tvrdi da se „Defender Europe“ odvija u napetijoj realnosti, 15 meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Demokratiji, društvu i ljudskim vrednostima vojska je potrebna više nego ikada.

„Pripreme za suočavanje sa poznatim i nepredvidivim pretnjama su od suštinskog značaja, kao što je potrebno povećati interakciju i podići borbenu gotovost, što su glavni ciljevi ‘Defender Europe ’23′“, rekao je Kurti.

Današnjoj ceremoniji povodom početka međunarodne vojne vežbe prisustvovali su i međunarodni predstavnici na Kosovu – među njima i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Nastavićemo da podržavamo transformaciju KBS

Slično Kurtiju i Osmani, ambasador poručuje da je „Defender Europe 23″ pokazatelj da je američka vojska spremna i voljna da iskrca opremu i trupe i pruži zaštitu saveznicima, te odbije opasnost.

„U ovoj vežbi, preko 9.000 američkih vojnih lica pridružilo se skoro 17.000 vojnih lica iz desetina drugih zemalja. Ovaj model kolektivne odbrane je suprotan onome što drugi koriste. Osnažujemo i jačamo naše saveznike širom regiona“, kazao je.

Hovenijer ujedno poručuje da je zahvalan na tome što se KBS priključio vežbi sa preko 1.300 pripadnika. Ujedno je poručio da će SAD nastaviti da podržavaju transformaciju KBS-a.

„Želimo da postignemo ovaj cilj. Zajednička vizija je jasna – Kosovo će nastaviti sa promenom od potrošača i uvoznika bezbednosti od svetskih sila, do proizvođača i izvoznika bezbednosti, pomažući da se osigura veća bezbednost širom sveta“, rekao je Hovenijer, prenosi prištinska Koha.

Pročitajte još:

Počinje vojna vežba „Defender Europe“, u Prištini se održava ceremonijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.