Počinje vojna vežba „Defender Europe“, u Prištini se održava ceremonija

U centru Prištine u toku je zvanična ceremonija povodom početka najveće međunarodne vojne vežbe na Balkanu „Defender Europe 23“, koja se održava i na Kosovu.

Na ovoj ceremoniji učestvuju najviši kosovski zvaničnici, među kojima su kosovski premijer, Aljbin Kurti, predsednica, Vjosa Osmani, ministar odbrane, Armend Mehaj i komandant KBS-a, Baškim Jašari, kao i međunarodni predstavnici, među kojima je američki ambasador, Džef Hovenijer.

Iz kosovskog ministarstva odbrane najavili su prethodno da će na ovoj vežbi biti predstavljena dva puka KBS-a.

„Biće prikazan i stepen vojne interakcije, pored snaga partnerskih država“, poručili su, uz naznaku da je KBS spreman da doprinese svakoji misiji NATO-a.

Danas se oglasila i Kosovska policija navodeći da će se tokom ceremonije starati o obezbeđenju, održavanju javnog reda i mira.

Takođe su najavili primenu dodatnih mera za bezbednost saobraćaja.

Pojedine deonice ujedno će biti zatvorene za saobraćaj, usled čega će policija vršiti preusmeravanje automobila na alternativne puteve.

Kosovski ministar odbrane poručio je juče da je Kosovo spremno da ugosti „25 zemalja partnera sa preko 22.000 vojnika“.

„Više od godinu dana intenzivnih priprema za uspešnu realizaciju ove vežbe – ulaganja u opremu i sisteme naoružanja, ulaganja u infrastrukturu, obuku i obrazovanje kao nikada ranije“, poručio je Armend Mehaj.

Naglašava da je namera Kosova jasna.

„Vojska Republike Kosovo je spremna da se pridruži velikoj NATO porodici“, tvrdi.

Vežba Defender 2023 koja danas zvanično počinje, trajaće do 2. juna.

Pored američkog, kontingent KBS-a od 1.300 pripadnika biće među četiri najveća, piše RTK.

Defender Europe je zajednička vojna vežba pod vođstvom NATO-a, na kojoj je Kosovo učestvovalo i 2021. godine. Cilj vežbe je povećanje saradnje između partnera, kao i operativne spremnosti NATO-a i partnera da reaguju u slučaju pretnje Evropi.

Prištinski zvaničnici su još od prošle godine najavljivali da će Kosovo učestvovati, odnosno biti domaćin u sklopu vojne vežbe „Defender Europe 23“.

Ujedno, s ciljem priprema za „Defender Europe“, pripadnici KBS-a su sprovodili više manjih pripremnih vežbi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.