Dečje kolo oko Arhangela

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana 20. dečija smotra folklora „U susret Vidovdanu“. Deca žele slobodu i mir, poručuju organizatori.

Manastir Svetih Arhangela i ove godine domaćin je dečije smotre folklora. Oko 500 dece iz 10 kulturno-umetničkih društava sa čitavog Kosova i Metohije tradicionalno je zaigralo kolo oko ove porušene svetinje.

Iguman manastira, otac Mihajlo, čestitajući praznik otvorio je manifestaciju.

„Iako su ovo ruševine hrama ovde je domaćin car Dušan i znam da se i on na nebu raduje zajedno s nama koji smo na zemlji. Važno je da se ova deca danas lepo provedu, da smo svi zajedno srećni i radosni na današnji praznik“, rekao je otac Mihajlo.

Cilj manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, a poruka je, kažu organizatori, jasna.

„Deca žele mir, slobodu, sto više prijateljstva i saznanja o svemu sto ih okružuje. Poruka je jasna za sve one koji žele da je ispravno vide“, navodi Đorđe Lakušić, organizator manifestacije.

Manastir Svetih Arhangela zadužbina je cara Dušana. Manastir je porušen u 17. veku, a konak koji je sada obnovljen, paljen je u dva navrata.

 

RTVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.