Zeri: Stručnjaci predlažu sastanak koji prethodi susretu 25. jula između Vučića i Kurtija

Foto: Instagram

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Iako je 25. jul najavljen kao datum ponovnog sastanka premijera Kurtija i predsednika Vučića u okviru dijaloga, ostaje da to potvrde stranke nakon razlika koje su istaknute nakon susreta od pre nekoliko dana.

Iz redova Samoopredeljenja kažu da je prvi sastanak propao. Prema rečima Arbreše Hisni (Arbëresha Hysnit), pristupi obe strane bili su veoma različiti.

„Položaj i stav premijera u dijalogu sa Srbijom bili su sasvim jasni i pokazali su da smo spremni da budemo konstruktivni dok smo u okviru za koji smatramo da ne treba da ga napuštamo“.

Prema Hisni, kosovska strana bila je posvećenija ovom sastanku, pa je za sto na visokom nivou izašla sa četiri predloga.

Demuš Šaša (Demush Shasha) kaže da bi sledećem okruglom stolu mogao da prethodi sastanak na nižem kako bi se postavile tačke dnevnog reda.

„Ova runda diplomatskih pregovora bila bi, recimo, priprema terena za sledeći sastanak Kurti-Vučić, gde bi dvojica lidera mogla da potvrde diplomatske pregovore, ili da zatvore rundu sporazumom koji su sklopljeni ili zaključe celu rundu pregovora.“

Međutim, postoje i drugi analitičari poput Afrima Hotija koji zahtevaju da se donošenje odluka proširi na širi nivo.

„Nema dileme da je ovo pitanje osetljivo i poslednju reč treba da ima Skupština Kosova, mesto na kojem se iznose prednosti i nedostaci. Izrada platforme i njeno odobravanje u parlamentu je neophodnost, jer bi njeno odobravanje predstavljalo osnovu za kosovsku izvršnu vlast da krene napred“.

Do tada, uprkos predlozima, vlada Kurtija uverena je da su dobro razmotreni njeni stavovi i da se zahtev za Asocijacijom više ne može razmatrati.

„U principu je dogovoreno da će 25. jula biti datum kada će se održati sledeći sastanak, međutim znamo da nema potvrde za to da se nije dogovorila agenda za koju se očekuje da bude deo sastanka“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.