Danas su Cveti

Cveti Uskrs
FOTO: KoSSev

Dok katolici i protestanti danas proslavljaju Uskrs, pravoslavni vernici obeležavaju praznik Cveti, dan kada je Isus Hrist sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim, jašući na magarcu. Oni će Vaskrs proslaviti sledeće nedelje.

Cveti se svake godine proslavljaju nedelju dana pred Vaskrs. Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara. Lazara su izašli da dočekaju sa palminim grančicama i cvećem, a po predanju, najradosnija su bila deca, zato se Cveti danas često nazivaju i dečjim praznikom.

„Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje“, narod je tada povikao Lazaru.

Po narodnom običaju, do danas je ostala sačuvana tradicija da se za Cvete dan ranije beru biljke, pre svega kopriva, grančice vrbe i drena, cveće, stavlja se u vodu, i ukućani se ujutru umivaju tom vodom, kako bi bili lepi i zdravi.

U nekim krajevima Srbije u ovu vodu se ostavlja čak i prvo farbano vaskršnje jaje.

I širom crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, za Cvete se okupljaju vernici.

 

Ovaj praznik je ujedno svečano proslavljen liturgijom u prisustvu više od 200 vernika sa Kosova i Metohije, Centralne Srbije i Crne Gore u Manastiru Visoki Dečani.

U Liturgiji je učestvovalo i više dece iz Kosovskog Pomoravlja sa svojim sveštenikom o. Zoranom, potvrdili su iz ovog manastira.

Ovaj praznik je obeležen i u Velikoj Hoči gde je u crkvi Sv. arhiđakona Stefana služena liturgija, a potom, po starom običaju, devojke i devojčice su došle u crkvu obučene u narodnu nošnju.

Praznik Cveti velika hoča
FOTO: Radio Goraždevac

Od ponedeljka se ulazi u poslednju nedelju posta, a pred sam Vaskrs, kada će se vernici pozdraviti sa „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“.

Pročitajte još:

Nema Lazareve subote bez Lazarica iz Gotovuše

Lazareva subota proslavljena u Sv. Arhangelima, svetitelj od posebne važnosti za prizrenski manastir

Katolici i protestanti proslavljaju Uskrs, stižu čestitke, papa i nadbiskupi pozivaju na mirPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.