Sahranjen patrijarh Irinej

13:20 – Sahranjen patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen  je danas rano popodne u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju i potom opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji trenutno, kao najstariji arhijerej, uz Sinod, obavlja i dužnost administratora, a do izbora 46. patrijarha na saboru SPC. 

Telo patrijarha Irineja u kriptu hrama Svetog Save preneli su gardisti Vojske Srbije, koji su uz patrijarha bili i prilikom unošenja u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu Sv. Arhangela Mihajla, gde su mu počast juče odavali vernici i jutrošnjeg unošenja u hram Sv. Save.

Sahrani patrijarha su, pored srpskih arhijerejera i najviših političkih ličnosti Srbije, prisustvovali visoki politički predstavnici i lideri Crne Gore i Republike Srpske.

Takođe, prisustvovali su predstavnici katoličke crkve i islamski lideri – predvođeni nadbiskupom beogradskim Stanislavom Hočevarom i muftijom Mustafom Jusufspahićem.

Na posmrtnom odru, pored mitropolita Hrizostoma, govorili su i protojerej stavrofor Petar Lukić i mitropolit volokalamski Ilarion, koji je pročitao pismo ruskog patrijarha Kirila.

Od političara, govor su održali i Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

„(…) Ipak, najveća briga mu je bilo Kosovo i Metohija i tu i po tom pitanju, iako je deo života proveo u Prizrenu, postupao je racionalno i hladne glave, tražeći načine da sačuvamo ili, bar, ne priznamo ni na koji način nezavisnost Kosova, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške koje smo počinili i mi kao narod, ali je verovao u narastajuću snagu srpske države. I ponekad i pomalo naivno u njenu moć da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju moguće samo pravedno rešenje“, kazao je između ostalog u svom govoru Vučić.

12:00 – Danas sahrana patrijarha Irineja
FOTO: KoSSev


10:04 – Posle čitanja Jevanđelja, pred sam kraj tumačenja Jevanđelja vladike Irineja, u hram sv. Save stigao je Aleksandar Vučić, što su kamere i prenele, a uskoro su objavljene i fotografije na Instagram stranici srpskog predsednika.Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Bio je 45. srpski patrijarh a 57. poglavar, od vremena trona Sv. Save iz ranog 13. veka. Treći je dan žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj, a Dan žalosti u više crnogorskih gradova.

U toku je liturgija, koju služi mitropolit dabrobosanski Jovan, uz patrijaraško opelo pre nego što će biti sahranjen u kripti hrama Sv. Save, koja se nalazi ispod oltara.

Kripta veličine 250 kvadratnih metra u kripti predstavlja retkost pravoslavnih hramova.

Patrijarh Irinej je prvi patrijarh koji će biti sahranjen u najvećem srpskom hramu, a šesti u čije vreme je hram građen i dovršen. Prethodnih dana komentatori u televizijskim studijama su često iznosili simboličnu vezu patrijarha i dovršetka gradnje hrama Sv. Save.

Na sahrani besediće episkop bački Irinej (tumačenje Jevanđelja), uz dabrobosanskog mitropolita Hrizostoma posle opela, koji, kao najstariji srpski arhijerej – trenutni je administrator, a do izbora 46. patrijarha. Takođe i u ime Ruske crkve, odnosno patrijarha Kirila, obratiće se mitropolit volokalamski Ilarion. O patrijarhovom životu govoriće u ime sveštenstva protojerej stavrofor Petar Lukić.
Kako je i jutros potvrđeno, govoriće i srpski predsednik Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.
Pred najavu govora Vučića srpski mediji preneli su juče podsećanje Stranke slobode i pravde, koju predvodi bivši predsednik Boris Tadić, na Vučićeve reči i kritike, 2009. godine, povodom Tadićevog govora na sahrani patrijarha Pavla. Vučić je tada rekao da predsedniku nije mesto da govori na sahrani patrijarha.
„Nije bilo mesto Borisu Tadiću da traži direktan prenos, pa da on učestvuje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto ni da govori posle vaseljenskog patrijarha“, kazao je Aleksandar Vučić 2009. godine, dan posle sahrane patrijarha Pavla.

Građani su u velikom broju u subotu dolazili prethodno u Saborni hram Sv. Arhangela Mihajla da odaju poštu. Telo patrijarhovo izloženo je bilo na odru u ovoj crkvi upravo na dan slave Arhangela Mihaila. Usled zaštitinih mera u pandemiji, preko sanduka postavljen je pleksiglas.

Patrijarh Irinej preminuo je rano u petak u Vojnoj bolnici na Karaburmi gde se od 4. novembra lečio od kovida-19. Vest o smrti patrijarha prvo je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nešto pre 7 časova ujutru, da bi desetak minuta kasnije, i SPC je saopštila da je patrijarh Irinej preminuo u 7 časova i 7 minuta.

Povodom smrti patrijarha saučešće SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima uputili su zvaničnici Srbije i iz regiona, drugi politički i međunarodni predstavnici, među kojima su ruski, francuski, crnogorski, beloruski predsednik. Telegrami saučešća stižu i od verskih predstavnika i poglavara iz drugih zemalja.

Sahranu prenose RTS, TV Hram i Tanjug, a oni koji u okupljeni ispred hrama liturgiju i opelo prate preko dva video bima koja su postavljena ispred hrama.

Među prisutnim arhijerejima, vladika Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, jedini su koji ne služe. Oni su viđeni kako sede u 5. redu.

Povezani članci:

Telo patrijarha preneto u Hram Svetog Save gde će sutra biti sahranjen

Preminuo patrijarh SPC, reakcije se nižu, „za kratko vreme skršila su se dva noseća stuba SPC“

Preminuo patrijarh SPC Irinej, trodnevna žalost od danas, sahrana u nedelju

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.