Telo patrijarha preneto u Hram Svetog Save gde će sutra biti sahranjen

Vest je ažurirana

Nakon Patrijaršije i Saborne crkve, zemni ostaci patrijarha Irineja preneti su u Hram Svetog Save gde će sutra biti sahranjen. 

Špalir Garde Vojske Srbije preneo je jutros kovčeg sa telom patrijarha u Sabornu crkvu, gde јe bilo izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Kovčeg pokojnog patrijarha je zatvoren staklenim poklopcem i prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla), a Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije i propisali nadležni državni organi.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u hramu Svetog Save na Vračaru sutra od 9 časova. U ovu nedavno dovršenu crkvu je najzad, danas oko podneva, prebačen kovčeg sa telom patrijarha gde ga je takođe dočekao špalir pripadnika VS.

U hramu je sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.