Preminuo patrijarh SPC Irinej, trodnevna žalost od danas, sahrana u nedelju

Patrijarh SPC
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je danas u 07:07 u 90-toj godini života u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu, gde se lečio od kada mu je 4. novembra potvrđen kovid-19.

Povodom smrti patrijarha saučešće SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima uputili su zvaničnici Srbije i iz regiona, drugi politički i međunarodni predstavnici, među kojima je i ruski predsednik. Telegrami saučešća stižu i od verskih poglavara i predstavnika iz drugih zemalja. O tome opširnije čitajte u posebnoj vesti.


Vojno medicinsko osoblje ispratilo je danas telo patrijarha Irineja, što je TV Nova snimila.


15:41 – Sahrana u nedelju u Hramu Svetog Save

Danas je i Sinod održao sednicu u Beogradskoj Patrijaršiji, koji je preuzeo patrijarške dužnosti. Sinodom će do izbora novog patrijarha predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a za administratora arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, episkop šumadijski Jovan.

Patrijarhovo telo sutra će biti izloženo u Sabornom hramu Sv. Arhangela Mihaila, kada se i obeležava istoimena slava, a potom preneto u hram Sv. Save, gde će biti sahranjen u kripti ovog hrama.

Iz SPC je potvrđeno da će liturgija biti služena u nedelju u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova, dok će u nastavku biti služeno opelo, a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

12:58 – Trodnevna žalost od danas do nedelje

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da proglasi trodnevnu žalost u Republici Srbiji od danas 20. novembra, do nedelje 22. novembra.

Trodnevna žalost proglašena je i u Republici Srpskoj, a u međuvremenu  to je učinio i grad Budva, a Dan žalosti u nedelju proglašen je u Beranama i Herceg Novom. 

11:00 – Zaseda Sinod, Patrijarh će biti sahranjen u Hramu Svetog Save?

Prema nezvaničnim informacijama, a kako prenose beogradski mediji, patrijarh će biti sahranjen u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Mediji javljaju da je u toku zasedanje Sinoda gde se raspravlja o detaljima sahrane, kao i o tome da li će telo patrijarha danas biti dopremljeno u Sabornu crkvu, da sutra bude prebačeno u Hram gde bi u kripti u nedelju trebalo da bude sahranjen.

Vest o smrti patrijarha potvrdila je Srpska pravoslavna crkva na zvaničnom sajtu, uz naznaku da će javnost uskoro biti obaveštena o svim detaljima u vezi sa sahranom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je ovog jutra u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu pomen Patrijahu srpskom.

Sat vremena pre zvaničnog saopštenja SPC predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrdio je na svom Instagram profilu da je preminuo patrijarh – objavivši crno-belu fotografiju patrijarha uz natpis „Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“.

Pojedini mediji javili su tokom jučerašnjeg dana da je patrijarh Irinej preminuo. SPC je u međuvremenu demantovala ove navode, uputivši kritike na račun ovih medija, ali i kako su naveli, pojedinih crkvenih ličnosti zbog „krajnje neodgovornog i nemoralnog lažnog izveštavanje i svesnog obmanjivanja i uznemiravanja javnosti“.

Srpska pravoslavna crkva javila je juče da je u jutarnjim satima došlo do pogoršanja opšteg stanja patrijarha, te da je njegovo zdravstveno stanje kompleksno, ali stabilno. Predsednik Srbije je međutim, u kasnim popodnevnim satima potvrdio da je patrijarh intubiran te da se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogoršalo.

O Patrijarhu

Patrijarh Srpski Irinej, rođen je 27. avgusta 1939. godine u selu Vidova, kod Čačka. Na krštenju dobio je ime Miroslav.  U rodnom selu završio je osnovnu školu, gimnaziju u Čačku, a potom Bogosloviju u Prizrenu.

Potom je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, dok je po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine, u manastiru Rakovici, od strane Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, navodi se u biografiji Patrijarha na sajtu SPC.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.