BLOG 246. dan epidemije: Nova mera je da i autobus GSP može da ne stane na stanicu

Iako se i dalje nadaju rezultatima mera uvedenih prošle nedelje, srpski Krizni štab ipak je najavio zaoštravanje mera, ali tek za utorak. Većina radnji i poslovnih objekata zatvaraće se u 18h, a novi najavljeni režim rada gradskog saobraćajnog prevoza, pri čemu je najavljeno da „autobusi gradskog prevoza neće stajati na stanicu“ ukoliko broj putnika prevazilazi 50% kapaciteta vozila, izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama zbog dilema koje su nastale o tome da li će putnici autobusa koji su ispunili svoje kapacitete moći da izađu samo na poslednjoj stanici ili na bilo kojoj stanici na kojoj žele da izađu. Kako će ta mera funkcionisati u praksi ne znaju još uvek ni u GSP. I premda je stanje alarmantno i uz poziv čitaocima da čuvaju zdravlje, treba naći vremena za smeh i humor, pa vam u nastavku prenosimo kako je naš sugrađanin sa Severa, Lazar Rakić, video „muke“ Beograđana uoči primene novog režima rada GSP, pogledajte u montaži kultnog filma srpske kinematografije:

Srbija 24 sata: Rekordan broj preminulih 31, skoro 5000 zaraženih

Za poslednja 24 časa u Srbiji preminula je 31 osoba od posledica kovid-19, zvanično su potvrđena  4.995 nova slučaja infekcije virusom korona, a 212 pacijenata je na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Preminulo 10, novoobolelih 707

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 707 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 10 osoba je preminulo, a 550 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Zapalila se boca s kiseonikom u KC Niš, tri medicinske sestre povređene

Oko 14 sati na prijemnom odeljenju kovid bolnice u zgradi Kliničkog centra Niš zapalila se boca sa kiseonikom na koju je medinsko osoblje krenulo da priključi pacijenta, saznaje N1.

Tri medicinske sestre zadobile su lakše opekotine, a pacijent je nepovređen, rečeno je u KC Niš.

„Sve se dogodilo na -1 spratu gde je doveden pacijent sa niskom saturacijom. Sestre su uzele bocu koja je do tada bila ispravna. Iz nepoznatog razloga ona se zapalila. Brzo su pozvane službe i saniran je incident, a najvažnije je da je pacijent nepovređen. Koleginice, njih tri, su lakše povređene, zadobile su opekotine“, rekao je izvor N1.

Izvor iz KC Niš kaze da će istraga utvrditi da li je bilo propusta, a u ovim trenucima okruženje nove zgrade KC Niš izgleda uobičajeno.

SZO: Treći talas korone u Evropi početkom 2021, ako se ne izgradi infrastruktura

Specijalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19 predvideo je treći talas pandemije u Evropi početkom 2021. godine ako vlade ponove neuspeh da učine sve što je bilo neophodno u sprečavanju drugog talasa, javlja Rojters, prenosi Fo Net.

„Sada imamo drugi talas. Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu tokom letnjih meseci nakon što su prvi talas zaraze stavili pod kontrolu. Ne izgrade li neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sledeće godine“, upozorio je predstavnik SZO Dejvid Nabaro u intervjuu švajcarskim medijima.

Rojters podseća da je Evropa nakratko imala pad stope zaraženih, ali se zaraza ponovno proširila, a Nemačka i Francuska su u subotu registrovale porast broja novozaraženih za 33.000, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska prijavila dosad rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou – 5.532.

Delić: Mere zakasnele, duh pušten iz boce – teško je vratiti ga

Epidemiološka situacija jeste dramatična, višestruko se povećava broj obolelih i zdravstveni sistem je prenapregnut, ocenio je infektolog Dragan Delić u Novom danu.

Veliki problemi postoje i u vezi sa ne-kovid bolesnicima, jer se veoma smanjio broj pregleda.

On je rekao da smo u pandemiju ušli organizaciono nespremni, a da su mere u maju bile prevremene, dok su sada kazasnele.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.