Danas sa KiM otišlo osam šlepera pomoći

Konvoj od osam šlepera humanitarne pomoći za poplavljena područja krenuo je jutros iz Kosovske Mitrovice ka centralnoj Srbiji,  a od danas će prikupljanje pomoći preuzeti Crveni krst Kosovske Mitrovice koji će dobiti nove prostorije. U nastavku akcije prikupljaće se isključivo hrana.

Pored pet šlepera i kamiona koji su proteklih dana odvozili pomoć prikupljenu na Severu Kosova, današnji šleperi nose pomoć prikupljenu u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. 

Jedan šleper je upućen u najugroženiju opštinu Republike Srpske – Šamac. Za Republiku Srpsku je i proteklih dana išla pomoć. 

Akciju prikupljanja pomoći koordinirali su Privremeni organi opština na Kosovu i Metohiji, pre svega iz Kosovsko-mitrovičkog, Gračaničkog i Pećkog okruga. 

MOBILIZACIJA SRPSKOG NARODA NA KiM-u ZA POMOĆ SRBIJI I SRPSKOJ: Pratite sa nama događaje iz sata u sat OVDE

Ispraćajući konvoj, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić rekao je da je ova humanitarna akcija dokaz jedinstva srpskog naroda: "Ovo je potvrda da smo jedinstveni, da saosećamo u ovim teškim trenucima sa svim ljudima, ali i da smo na raspolaganju državi kada je u pitanju saniranje štete od poplava."

Spirić se zahvalio građanima Kosovske Mitrovice koji su, kako je rekao, dali nemerljiv doprinos u sakupljanju pomoći, studentima koji su pokrenuli ovu akciju, ali i Eparhiji Raško-prizrenskoj koja se priključila, dodavši da više stotina novih dobrovoljaca čeka poziv Kriznog štaba u Beogradu kako bi pomogli građanima Srbije.

Pomoć prikupljena u Gračanici upućena Bajinoj Bašti 

Dva kamiona iz Gračanice sa hranom i garderobom se šalju u Bajinu Baštu, a stanovništvo u Gračanici nastavlja sa prikupljanjem pomoći.

"Želim da kažem da je i opština Gračanica, to jest, da su meštani opštine Gračanica, dali svoj doprinos u akciji prikupljanja pomoći i da danas šaljemo dva kamiona hrane i odeće za Bajinu Baštu. Svi su se rado odazvali. Ovo nije kraj prikupljanja pomoći, ovaj proces se nastavlja dalje. Potrudićemo se da maksimalno i koliko je u našoj moći, pomognemo poplavama ugroženom stanovništvu," rekao je savetnik gradonačelnik opštine Gračanica, Dejan Mitić. 

Srbi iz Kosovskog pomoravlja: Spremni smo da pružimo bilo koji vid pomoći 

Gradonačelnika opštine Ranilug, Gradimir Mikić, rekao je da su Srbi iz Kosovskog pomoravlja ovim takođe dali svoj doprinos akciji pomoći: „Srbi iz Kosovskog pomoravlja su dali svoj doprinos zajedničkoj akciji pomoći ugroženim područjima. Nastavljamo da danonoćno prikupljamo pomoć koja će opet biti upućena ugroženim područjima na teritoriji Srbije i Republike Srpske.”
 
On je dodao da su i dobrovoljci iz Kosovskog pomoravlja u pripravnosti i očekuju poziv kriznih štabova, te da su spremni da pruže bilo koji vid pomoći.
 
„U momentu kada krizni štabovi iskažu potrebu za našom pomoći, bilo da je to pomoć u ljudstvu, ili bilo koji drugi vid pomoći, naši ljudi će se odazvati i nastavićemo da pomažemo koliko možemo,“ kazao je Mikić.

Prethodno iz Kosovske Mitrovice otišlo preko 6 tona pomoći

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, te inicijator akcije, Nemanja Biševac, podsetio je na pomoć koja je otišla prethodnih dana: "Mi smo zajedno sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica do sada uputili pet kamiona pomoći ka Republici Srpskoj i Srbiji. Današnji je šesti kamion. Samo juče, sa građanima iz centralnog Kosmeta poslali smo preko tri tone brašna, preko tri tone vode i ostalih potrepština za ugrožena područja". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.