Zbog najavljenog transfera optuženih najavljeni protesti

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici za danas je zakazano prvo ročište protiv članova ”Dreničke grupe”, sudija je izdao nalog da se svi optuženi prebace u Pritvorni centar u Mitrovici čemu se protive neki građani Drenice i najavljuju protest za sedam časova ujutro ispred prištinskog Kliničko bolničkog centra (KBC).
 
Kako su javili prištinski mediji, organizacioni protestni odbor građana iz područja Drenice postavio je sinoć šatore ispred Kliničko bolničkog centra u Prištini s namerom da, kako je najavljeno, ujutro blokiraju celi KBC.
 
Predstavnik "Organizacije veterana rata OVK" Hisni Ngucati rekao je za TV Kohavizion da oni nisu "protiv pravde" ali da transfer pritvorenih i optuženih neće dozvoliti. 
 
Misija Eulex, međutim, tvrdi da "Drenička grupa" treba da bude prebačena u zatvor na Severu Kosova, gde će angažovati dodatni broj međunarodnih policijskih posmatraca, dok su okrivljeni u tom pritvoru.
 
Misija je naglasila da nema pregovora o vladavini prava.
 
Inače, današnjem ročištu neće prisustvovati Sami Ljuštaku, Sahid Jašari i Ismet Hadža koji su pre nekoliko dana pobegli iz pritvora.
 
Od 15 optuženih za krivična dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom koji su pripadali Dreničkoj grupi takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), njih sedam bili su u pritvoru od 31. maja prošle godine. Sudija je izdao nalog da se svi optuženi prebace u Pritvorni centar u Kosovskoj Mitrovici. 
 
Nalog za hapšenje odbeglih pritvorenika izdat je svim policijskim jedinicama na Kosovu, a ako ne budu uhapšeni na Kosovu za njima biti raspisana i međunarodna poternica, najavio je Eulex.
 
Ljuštaku, Jašari i Hadža odbegli su pre par dana iz Kliničko bolničkog centra u Prištini.
 
Pripadnici Drenicke grupe su optuženi za krivicna dela ratnog zlocina nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u selu Likovce tokom 1998. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.