Danas je Ognjena Marija – zaštitnica žena i vere

FOTO: Sv. Marina, ikona iz 14/15. veka koja se čuva u Muzeju Vizantije i hrišćanstva u Atini

Pravoslavni vernici danas slave spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija.

Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede – Blage Marije – 4. avgusta i Trnove Petke 8. avgusta, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema „crveno slovo“. Ipak, sva tri spadaju u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se ova tri dana ništa ne radi, kaže se u narodu „ni u ruke, niti u polju“.

Sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije Pisidijske, od roditelja koji nisu bili hrišćani, ali je od svoje 12. godine, prema predanju, otkrila veru i posvetila joj se u potpunosti, zbog čega je se otac odrekao. Kako je u međuvremenu odbila udaju za carskog namesnika bila je mučena i utamničena i potom pogubljena.

„Pred samu smrt javi joj se Gospod Isus s angelima. Posečena beše u vreme cara Dioklecijana, no dušom i silom osta u životu na nebesima i na zemlji“, navode crkveni izvori.

Jedna ruka sv. Marine nalazi se i čuva u manastiru Vatoped na Svetoj Gori. U Albaniji pak, na planini Langa iznad Ohridskog jezera, nalazi se manastir sv. Marine sa jednim delom njenih čudotvornih moštiju.

„Mnogobrojna čudesa događala su se i događaju u ovom manastiru, kojih su svedoci ne samo hrišćani, nego i muslimani. Toliko poštovanja imaju Turci prema ovoj svetinji, da nikad nisu hteli dirnuti ni u svetinju niti u imovinu ovog manastira. Jedno vreme Turčin je bio tutor ovog manastira“, navodi Eparhija Šumadijska SPC.

Prema narodnom verovanju, sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao sveti Ilija, koji kažnjava gromom, a proslaviće se za tri dana. Ove praznike, u narodu slave i svi koji su imali štete od groma i oluje.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu. Obeležava se i kao krsna slava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.