„Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji“ sutra u Lapljem Selu

Ansambl "Venac"
FOTO: PanaComp

„Dečija kolonija – Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji“, namenjena deci školskog uzrasta, a koja ima za cilj promovisanje narodne igre i njeno očuvanje, biće održana sutra u 10 časova u sportskoj Sali u Lapljem Selu.

„U ovoj dečijoj koloniji učestvovaće preko 2.000 dece iz svih osnovnih škola sa centralnog Kosova… Kolo je deo izvođačkih umetnosti prisutno na teritoriji cele Srbije i mi želimo da decu sa Kosova i Metohije direktno uključimo u očuvanje nematerijanog kulturnog bogatstva Srbije”, navodi se u saopštenju „Venca”.

Istog dana u 16 časova u srpskom Kulturnom centru u Prištini biće organizovana prezentacija rada na očuvanju kola.

Podsećamo, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), uvrstila je decembra 2017. godine srpsko kolo u reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Godinu dana kasnije na ovu listu svrstano je i pevanje uz gusle.

Šta još spada u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pogledajte na sajtu Etnografskog muzeja.

Tom prilikom biće kamerno izvedena najpoznatija srpska kola-igre, a u interpretaciji jednog od najpoznatijih harmonikaša u Srbiji, Aleksandra Sofronijevića.

Ovu dečiju koloniju organizuje ansambl „Venac” u saradnji sa Centrom za očuvanje tradicionalnih igara i pesama Srbije, a uz veliku podršku Školske uprave na Kosovu i Metohiji.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije čiji će predstavnici prisustvovati dečijoj koloniji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.