Dan rudara: „Trepča – crvena linija od koje se ne odustaje“

Trepča Leposavić
Trepča Leposavić/Foto: KoSSev

Dan rudara obeležen je u Trepči na Severu. U leposavićkoj Flotaciji uz rukovodstvo bili su i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, kao i više čelnih ljudi i zvaničnika Srpske liste. 

„Mi beležimo dobre proizvodno finansijske rezultate i rezultat toga je finansijski samoodrživa proizvodnja, mi smo kompanija koja je u potpunosti likvidna i koja redovno izmiruje sve svoje obaveze,“ opisao je rad Trepče-Sever, direktor Jovan Dimkić.

Direktor Jovan Dimkić Trepča KoSSev
Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić/Foto: KoSSev

Zvanična Priština usvojila je zakon o Trepči 2016. godine. Njemu su se protivili predstavnici Srpske zbog čega su i napuštali kosovske institucije. Ipak, u institucije su se vratili, a na zakonu Priština ne prestaje da radi. Tako je nedavno izrađen i usvojen Statut Trepče, a formirana je i radna grupa za procenu imovine.

Ovaj zakon dodatno je „zakomplikovao situaciju u međusobnim odnosima“, ocenio je Dimkić.

„Veoma često smo izloženi situaciji da zbog administrativnih odluka, ili nekog od ministarstava imamo i povremeni zastoj izvoza, pri čemu trpimo ogromne finansijske gubitke,“ kazao je,  naglašavajući da to utiče negativno na imidž Trepče i da time za kupce postaju „nepouzdani poslovni partner“.

Trepča na Severu registrovana je i u srpskom i u kosovskom sistemu – u okviru kojeg i funkcioniše i vrši proizvodnju i prodaju. U kosovskom registru zvanično je registrovana kao jedno lice, ali u praksi funkcioniše kao dve različite celine – Trepča Sever i Trepča Jug.

Do socijalnog programa u Trepči na Severu je radilo oko 3.000 radnika. Krajem prošle godine oko 700 radnika je trebalo da se odluči za uzimanje otpremnine.

Trepča uspeva da prevazilazi te, kako je rekao, „barijere“, a u tome im pomažu srpski politički predstavnici i u parlamentu i u vladi.

Ali, „u krajnjoj liniji mehanizme vlasti drži Priština“ – priznaje.

„Rudarsko energetski sistem predstavlja jednu od najznačajnijih komponenti stabilnosti, razvoja i samostalnosti privrednog sistema države Srbije, ali i njenog celokupnog razvoja“ – jedna je od poruka pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković/Foto: KoSSev
Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković/Foto: KoSSev

Vlada Srbije, kao i Predsednik Srbije nikada neće odustati od naroda na KiM, Trepče i celokupnog energetskog sistema na severu KiM, dodao je:

„To su naše crvene linije od kojih ne odustajemo.“

„Trepča danas predstavlja garant mira i bezbednosti ovde, na ovim prostorima, upravo zbog toga što je ovaj kombinat svih ovih decenija bio i simbol borbe za opstanak srpskog naroda na KiM,“ zaključio je.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, takođe je čestitao rudarima njihov praznik pismom iz Beograda. Njegovo pismo je pročitano i na proslavi u Flotaciji.

Trepča Leposavić KoSSev
Trepča Leposavić/Foto: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.