Dan državnosti na dva načina

I na Severu Kosova se danas obeležava Dan državnosti Republike Srbije. Centralna, državna celodnevna manifestacija se održava u Zubinom Potoku, u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Opština Zubin Potok danas obeležava i svoju krsnu slavu – Sretenje, te je svečanost počela  presecanjem slavskog kolača u prostorijama opštine, da bi u 12 časova bila održana svečana akademija u velikoj Sali Doma kulture "Stari Kolašin".

Svečanosti je prisustvovao šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, uz prisustvo načelnika okruga sa severa i juga Kosova, novoizabranih gradonačelnika kosovskih opština, te članova privremenih veća i ostalih kosovsko-srpskih zvaničnika, i umetnika. Specijalni gost u Zubinom Potoku je pesnik Dobrica Erić.

"Budimo hrabri kao ustanici, i mudri kao ustavoborci"

Aleksandar Vulin je kosovske Srbe pozvao na jedinstvo i pružanje podrške svojoj državi. On je dva istorijska događaja koja su se dogodila na verski praznik Sretenje – donošenje prvog modernog srpskog Ustava 1835, i izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804, tj. početak borbe za oslobođenje Srbije od viševekovne turske okupacije, uporedio sa onim što se od Srba danas očekuje. "Na nama je danas da pokušamo da ličimo na njih, da budemo hrabri kao ustanici i mudri kao ustavoborci", istakao je Vulin. On je odao posebno priznanje kosovskim Srbima, bez čijeg učešća na kosovskim izborima, po pozivu svoje države, ne bi bilo početka pregovora sa EU-om, rekao je.

"Hvala što nosite bolne i teške kompromise koje činimo zbog osam miliona Srba, hvala na hrabrosti što ste u stanju da pogledate izvan svog dvorišta i pokažete koliko volite Srbiju", naglasio je Vulin.

Posebne ovacije dobio je pesnik Dobrica Erić, izazvavši posebno oduševljenje u publici nakon svog nastupa.

Proslava se završava velikim koncertom KUD-a "Mokra Gora" u 19 časova, u velikoj sportskoj dvorani.

"1804 – Srbi, 2014 – Kosovari"

A na drugoj strani, u Severnoj Mitrovici, u zgradi amfiteatra Tehničke škole je održana svečana sednica Skupštine Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, sada već opozicione organizacije Srba.

Pored Srba sa Severa, ovoj sednici prisustvovali su Srbi iz južnih delova Kosova, pre svega Gračanice, Gnjilana i Kosovske Kamenice.

Bivši načelnik kosovskomitrovičkog okruga, Radenko Nedeljković je u svom govoru uporedio 1804-u i 2014-u, navevši da "je srpski narod sebe mogao da nazove Srbima 1804, a da danas, mimo volje srpskog naroda, neko je odlučio da mu  promeni identitet i da ih sada naziva Kosovarima". On je dodao da Srbi, kao i kosovski Albanci, imaju pravo na samoopredeljenje. "Srbi to pravo za sada nemaju, ali je obaveza srpskog naroda da nastavi svoju borbu protiv integrisanja u kosovske institucije", istakao je Nedeljković.

U svom obraćanju, poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS), Marko Jakšić, kazao je da je današnji dan veliki za sve Srbe i za državu Srbiju, a da danas Dan državnosti Republike Srbije slave i oni koji su prihvatili ustav i zakon države Kosovo i da je to nacionalna bruka i sramota. On je takođe dodao da se slaže sa prošlogodišnjom izjavom ministra bez portfelja Aleksandra Vulina, "da nije dostojan kosovskih Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije".

Jakšić se takođe osvrnuo i na najavljena hapšenja Srba na Kosovu, rekavši da treba osuditi svaki vid zločina koji se desio na bilo kojoj strani, ali da Srbi nisu zločinci, već žrtve i da je "zločin nad Srbima deset puta veći nego onaj nad Albancima". Po njegovim rečima, EULEX, umesto da se bavi počinjenim zločinima nad Srbima, te zločine pripisuje Srbima, kako bi lakše uspostavio vlast na Severu Kosova.

On je ovom prilikom najavio protest zbog hapšenja Srba, i pozvao građane da učestvuju. Takođe je pozvao građane Severne Kosovske Mitrovice da ne učestvuju u predstojećim kosovskim izborima 23. februara i apelovao na vladu Srbije da ovi izbori ne budu organizovani po pravilima OEBS-a, već po zakonima Republike Srbije.

Ovom prilikom je jednoglasno usvojena i Sretenjska deklaracija, u kojoj se kaže da je Skupština AP Kosova i Metohije jedina institucija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koja poštuje Ustav Republike Srbije i koja može "otvoreno, svečano i sa punim pravom da obeležava Dan Državnosti Republike Srbije", da izražavaju svoju rešenost da ostanu privrženi ustavnom poretku Republike Srbije, odbacujući briselski sporazum i upozoravajući građane i javnost da "dalje sprovođenje tzv. briselskog sporazuma ima za cilj" da mimo volje srpskog naroda, "u potpunosti izvrši integraciju Srba i ostalih nealbanaca u sistem tzv. Republike Kosovo, a samim tim i njihovu asimilaciju".

Podsetimo, organizovanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo  počelo je donošenjem Deklaracije o osnivanju Zajednice opština Autonomne pokrajine Kosovo, 28. juna 2008, a što je tada objavljeno i u Službenom glasniku Srbije, tokom bivše vlade Borisa Tadića. U međuvremenu je, početkom 2013. godine, donešena odluka da se Zajednica opština konstituiše u više telo – Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Ona je formirana 4. jula, nakon više odlaganja usled pritiska vladajućih partija SNS-e i SPS-e. Ova organizacija je uskoro ostala bez zvanične podrške vladajućih stranaka SPS-a i SNS-a, ali su u njoj do danas ostali, sada već bivši članovi ovih partija, a koji se nisu slagali sa politikom svojih partija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.