Jahjaga: Potpuna integracija svih zajednica nema alternative

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Nema druge alternative osim potpune integracije svih zajednica u institucionalni i društveni život Kosova, izjavila je predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za Radio Kosovo 2, uoči 6-te godišnjice od proglašenja nezavisnosti.

Ona je navela da je odgovornost svih zajednica koje žive na Kosovu da rade na izgradnji države i društva, a radi bolje budućnosti. Za to postoji i podrška EU i SAD-a, koji su "garant naše budućnosti i stabilnosti".

"Kosovo je naša država i svi smo mi odgovorni za njen napredak i razvoj. Cilj svih nas je dalja integracija u evroatlanskim strukturama. Unutrašnja integracija neće doprineti samo razvoju naše zemlje, već će pomoći i naš euroatlanski put. Putem procesa integracije, svaka zajednica će očuvati svoje odlike, a to predstavlja naše opšte bogastvo…

Dugo vreme je pitanje integracije srpske zajednice na severu teritorije Republike Kosova bilo, da kažem, nerešeno. Ali, u poslednje vreme, zabeležili smo značajan napredak što se tiče integracije srpske zajednice koja živi u tom delu teritorije, kao i svih ostalih zajednica koje žive u drugim delovima Kosova", kazala je Jahjaga.

Govoreći o zahtevu poslanika u Skupštini Kosova koji pripadaju nevećinskoj zajednici da se rezervisana mesta u Skupštini produže za još jedan mandat, Jahjaga je rekla da je to pitanje političkih partija, a koje "trebaju završiti proces reforme i pronaći rešenja koja su u skladu sa visokim normama i stanardima, i koja doprinose unapređenju demokratskih procesa".

Na pitanje ko treba da snosi odgovornost za sporo rešavanje nekih od problema u društvu, kao što su visok stepen nezaposlenosti, upotreba jezika i pisma na lokalnom i centralnom nivou, slab kvalitet obrazovanja te povratak i reintegracija zajednica, Predsednica Jahjaga je navela da se za ova pitanja trebaju pronaći rešenja, ali da to nisu problemi samo Kosova, već svih oni društava koja imaju sličnu prošlost kao Kosovo.

"Kosovo je zabeležilo značajan napredak u poslednjih 15 godina, a naročito tokom ovih šest godina od proglašenja nezavisnosti, u razvoju i napretku naše zemlje. Prošli smo kroz značajan broj reformi. Ne samo da su one bile neophodne u ispunjavanju standarda koji se od nas traže, već će te reforme pozitivno uticati na poboljšanje života svih naših građana. Razumno je da reforme nisu lak proces, a dokazano i kod država koje su danas članice EU da je ovaj proces bolan. Ali, to je neophodan proces jer direktno utiče na poboljšanje životnog standrada svih naših građana. To nije samo odgovornost institucija, već je to zajednička odogvornost svih nas. To predstavlja zajednički rad građana i institucija, ali uz pomoć i podršku međunarodne zajednice", kazala je Jahjaga.

Predsednica Kosova je navela i da je Kosovo posveceno da crnogorska i hrvatska zajednica budu predstavljene i da će ove zajednice biti i u Ustavu Kosova sa prvim izmenama Ustava Kosova.

"Ova dva naroda, kao i sve ostale zajednice na Kosovu su, da kažemo, tradicionalne zajednice Kosova", kazala je Jahjaga.

"Neće biti nikakih razlika između većinskog naroda i ostalih zajednica. Sve zajednice, svi građani koji žive na Kosovu imaju ista prava i iste obaveze, bez obzira na njihov broj i na deo zemlje u kojem žive. Živimo u veku integracija. Što pre dođe do unutrašnje integracije, to ćemo pre doprineti našem euroatlanskom putu koji nema alternativu ni za nas, ni za jednu drugu državu u regionu", poručila je na kraju predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.