Trinaest godina od napada na Niš ekspres

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Na današnji dan je, pre 13 godina, izveden napad na autobus "Niš-ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva, kada je 12 Srba poginulo, a 43 povređeno.

U Livadicima kod Podujeva u eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus "Niš ekspresa", kojim su raseljeni Srbi išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora. Tom prilikom, poginulo je 12 Srba, a 43 je povređeno. 

Poginuli su Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš Cokić, Snežana Cokić, Danilo Cokić i Veljko Stakić. Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine. 

Vinovnici ovog nezapamćenog zločina nikada nisu pronađeni, a sudsko veće Euleksa je jedinog osumnjičenog Fljorima Ejupia oslobodio optužbe, usled nedostatka dokaza. 

Iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije porucuju da je nedopustivo da zločin u Livadicama ostane nerasvetljen, kao što je nerasvetljeno ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću… 

"Moraju se pronaći neposredni izvršioci svih ovih zločina, kao i njihovi nalogodavci, jer samo u tom slučaju možemo se nadati da na Kosovu i Metohiji etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena i da zločince neće amnestirati vreme", naglašava se u saopštenju. 

Na prošloj godišnjici, portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza. 

"Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi. Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", kazala je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.