Dačić za RTS: Nije nam poznato da će na dnevnom redu u Briselu biti dokument o priznanju

Foto: RTS, caption

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da je, kao i ostali građani, o uručivanju nacrta sporazuma Beograda i Prištine na sastanku u četvrtak saznao iz vesti. Kaže da je to iznenađenje, da Srbija za to ne zna, i pita zašto se to radi baš sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije na sastanku.

„Večernje novosti“ su objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže za RTS da bi predstavljanje tog dokumenta sada, u ovoj fazi dijaloga, predstavljalo iznenađenje jer to nije ni najavljeno da će se desiti.

„Čudno je zašto to sada rade. Zašto to rade kad Vučić nije tamo? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra. Spolja međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje“, smatra Ivica Dačić.

Beograd će, kako kaže, ucenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje.

„Ucenjivaće nas sa ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno-obavezujući sporazum mora da usledi pre našeg puta ka članstvu ka EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj ‘ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici'“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ako bude dokumenta, Dačić veruje da će Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa našim nacionalnim interesima.

Kaže da je za uručivanje dokumenta saznao iz vesti kao i ostali, napominjući da srpska strana nije obaveštena da će bilo kakav dokument biti na dnevnom redu.

Da se u Briselu radi samo na nacrtu sveobuhvatnog sporazuma „o međusobnom priznanju“ više puta je najavljivao i kosovski premijer, Avdulah Hoti, dok je portparolka spoljne službe EU, Nabila Masrali potvrdila da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume kao što se to dešavalo u prošlosti, već da će sveobuhvatni sporazum biti potpisan nakon što se postignu dogovori o svim pitanjima.

„Evropska unija i sve njene države članice očekuju od strana da implementiraju sve sporazume postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum“, poručila je juče ona u odgovoru za Gazetu Express.

„Nekoliko tokova uticaja na dijalog“ 

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da je očigledno da postoji nekoliko linija i tokova da se ostvari uticaj na tok dijaloga Beograda i Prištine.

„Postoji rezolucija UN koja taj dijalog prebacuje u Brisel, ali kad podvučemo crtu, taj sporazum kad bude mora da dobije verifikaciju u Savetu bezbednosti, sile moraju dati mišljenje“, navodi Dačić.

Smatra da ne postoji koordinacija delovanja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju dijaloga.

„Mislim da postoje veliki pritisci iz zemalja EU, kao što su Nemačka i Francuska, da se SAD marginalizuju u ovom dijalogu. Oni su minirali planirani sastanak u Beloj kući. Te dve zemlje smatraju da je dosadašnji tok dijaloga bio neproduktivan“, kaže Dačić.

Govoreći o pokretanju saradnje EUROPOL-a i Prištine, ministar spoljnih poslova kaže da oni ne mogu biti članovi EUROPOL-a kao ni Srbija jer nisu članovi EU.

„Najveći problem za njih je što je 18 zemalja povuklo priznanje i nemaju većinu u UN. Danas od 193 članice UN mogu da računaju na 92 glasa. Smeta im što se ponovo raspravlja o političkim pitanjima koje su smatrali rešenima. Cela njihova koncepcija zasnovana je na lažima i nepoštovanju dogovora“, navodi Dačić.

Ukazuje da su izjave zvaničnika iz Prištine krajnje „bezobrazne i drske“ dodajući da međunarodna zajednica reč nije rekla na to.

„Oni čine sve, ministarka sa Kosova rekla je da su sprečili dve zemlje da povuku priznanje. To je laž. Oni ne mogu više ništa da urade. Ali je tačno da su neke velike zemlje insistirale na tome da mi to (povlačenje priznanja) obustavimo da bi se postigao dogovor. Mi smo suzdržani oko toga i čekaćemo materijalni dokaz da vidimo da li je neka zemlja priznala Kosovo, da li je Priština sprečavala povlačenje priznanja“, napominje Dačić.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine obnovljen je 16. jula u Briselu, kada su se sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti uz posredstvo EU predstavnika i razgovarali o nestalim i proteranim licima kao i o ekonomskoj saradnji.

Razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija Beograda i Prištine predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

Kako je juče javila nezvanično Radio Slobodna Evropa, naredna runda ekspertskog sastanka u okviru dijaloga održaće se u četvrtak, 30. jula.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.