Dačić: Vučić podnosi skupštini izveštaj o dijalogu 22. ili 23. juna

dačić
FOTO: FoNet/Slobodan Miljević

Sednica na kojoj će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstaviti Skuštini Srbije izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine najverovatnije će se održati 22. ili 23. juna, a nakon predstojećeg sastanka u Briselu, najavio je danas predsednik srpskog parlamenta, Ivica Dačić.

Predsednik Srbije, saopštio je juče da je spreman na to da se ponovo razgovara o KiM-u u Skupštini Srbije. Najavio je razgovore sa parlamentarnim strankama, ali i onim koje nisu u parlamentu, pa čak iako su „insistirali na inostranom mešanju“.

Tada je ujedno najavio da će podneti izveštaj skupštini o zbivanjima u Briselu, a na zahtev upravo Dačića i pojedinih stranaka. Kazao je i da bi razgovori o KiM trebalo da rezultiraju formiranjem liste zajedničkih principa za dijalog u budućnosti.

Predsednik je, međutim, juče na pitanje ‘da li će informisati skupštinu o tome šta je to za Srbiju kompromis’ kazao da ne može o tome da priča detaljno, jer bi time „naneo veliku štetu Srbiji“. Ponovio je da je u suštini kompromis – da niko ne bude u potpunosti zadovoljan, i da niko ne dobije sve.

Dačić danas kaže da još uvek nije razgovarao sa Vučićem o formi sednice parlamenta na kojoj bi on predstavio izveštaj.

„Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova“, rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

On je istakao da je u svemu tome važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo, a to znači da ima institucije koje se međusobno podržavaju.

Dačić je kazao da će, ukoliko je potrebno, predložiti i zaključke sa te sednice zbog načina na koji skupština radi, a u smislu podrške pregovaračkom timu na čelu sa predsednikom Vučićem u dosadašnjem toku i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Dačić sa Palmerom: Obratite pažnju na formulacije

Američki specijalni izaslanik, Metju Palmer, koji od srede boravi u Beogradu, sastao se danas sa Ivicom Dačićem.

Neposredno pre ovog sastanka Palmer je u više navrata izjavio da bi dijalog trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem.

U intervjuu za Tanjug Dačić kaže da mu je sugerisao da obrati pažnju na te formulacije koje se, kaže, često ističu, jer se tako stiče utisak da je to jedino što zanima SAD i da je svaki njegov dolazak vezan za pritiske na Srbiju da mora da prizna Kosovo.

„A naša saradnja treba da bude mnogo sadržajnija. To je naš strateški cilj i mislim da smo mnogo toga postigli. Predsednik Vučić ulaže maksimalne napore za što bolju saradnju sa SAD i ne bi je trebalo nikako svoditi samo na tu rečenicu koja je za nas neprihvatljiva“, rekao je Dačić.

Palmer se sastao i sa predstavnicima opozicije, među kojima je i Boris Tadić koji je u objavi na Tviteru poručio da su razgovarali o stanju u Srbiji, kao i o pitanju Kosova.

Dačić kaže za Tanjug da mu Palmer nije preneo detalje razgovora sa predstavnicima opozicije, ali i da jeste utisak nakon boravka u Prištini.

„Kada je reč o Prištini, preneo mi je utisak da ne deli previše velika očekivanja od nekog velikog uspeha u dijalogu u ovim prvim susretima koji se očekuju“, rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je kazao da je jasno da se sada vrše pritisci da, ukoliko Priština ipak želi da formira ZSO, da onda pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, naprave neki ustupak ka Prištini.

„Šta to znači? Da ispune nešto što su potpisali da neka od tih zemlja prizna KIM? To je nekorektno i mi to ne podržavamo, niti pak Srbija treba da napravi iskorak, jer mi smo ti koji smo ispunili sve naše obaveze iz nečega što smo potpisali pre osam godina“, naveo je predsednik parlamenta.

Izrazio je nadu, ali i očekivanje, da će zemlje koje nisu priznale Kosovo zadržati tu poziciju i dalje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.