Dačić: Vratili smo se u „predbriselsko stanje“, Srbija jeste mala ali nije glupa

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je, komentarišući izjavu Gabrijela Eskobara da će SAD priznati izbore na Kosovu bez obzira što ih Srbi bojkotuju, da smo se time „vratili u predbriselsko stanje“, kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da će SAD priznati rezultate izbora u četiri opštine na severu KiM, iako ih Srbi budu bojkotovali, i pozvao Srbe da se vrate u prištinske institucije.

Gostujući na RTV Vojvodina, Dačić je ponovio da „novi briselski sporazum“, odnosno prihvatanje francusko-nemačkog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne znači ni de fakto ni de jure priznanje Kosova, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su crvene linije neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo Kosova u UN.

Na pitanje ko bi potpisao novi Briselski sporazum, ako do toga dođe, Dačić je kazao da „Ohridski sporazum“ konstatuje da se nije došlo do rešenja statusa KiM, već da postoje različiti pristupi statusu, tako što je za Beograd KiM autonomna pokrajina, a „za njih je nezavisno“.

Komentarišući odluku Komiteta ministara Saveta Evrope da na dnevni red današnje sednice ne uvrsti zahtev Kosova za prijem, Dačić je izjavio da ne prestaju pritisci na Island, koji predsedava SE, da to uvrsti u dnevni red.

„Rekli su mi da to neće biti danas, ali da će možda biti u petak“, kazao je Dačić.

Osvrćući se na optužbe iz Prištine da je lobiranjem u Strazburu prekršio Ohridski sporazum koji predviđa da Beograd neće sprečavati prijem Kosova u međunarodne organizacije, Dačić je rekao da im je bolje „da se pokriju ušima“.

„To kaže onaj ko 10 godina ne sprovodi Briselski sporazum o formiranju ZSO. Srbija jeste mala, ali nije glupa. Predsednik Vučić govori precizno, nećemo implementirati ono na šta nismo pristali“, rekao je Dačić.

N1/FoNetPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.