Dačić sa kolegom iz Surinama: Duboka zahvalnost, odluka o Kosovu izraz prijateljstva

Odluka Surinama da povuče priznanje Kosova je izraz prijateljstva. Doprineće bližim odnosima i unapređenju saradnje između Srbije i Surinama – poruka je koju je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, danas preneo ministru unutrašnjih poslova Surinama Mohamedu Fajzelu Nersalimu.

Dačić je takođe, kako je saopšteno iz MSP-a Srbije, surinamskom ministru preneo duboku zahvalnost zbog odluke o povlačenju priznanja Kosova.

Ministar Nersalim je, sa druge strane – ukazao na to da je ova odluka "principijelna" i da je doneta "nakon dugih konsultacija i uz saglasnost sa Predsednikom Surinama".

Pročitajte još: 

Ker-Lindzi: Priznanje Kosova više nije jednosmerna ulica

Dačić: Surinam povukao odluku o priznanju Kosova. PR: Nemamo zvanični dokument o povlačenju

Pacolijev savetnik: Surinam nije povukao odluku o priznanju Kosova

Surinam priznao Kosovo

Složio se da ona predstavlja dobru osnovu za razvoj bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, navodi se u saopštenju iz srpskog MSP-a.

Vlada Surinama pridaje veliki značaj principu nemešanja u unutrašnja pitanja, prvenstveno prijateljskih država, kao što je Srbija – poručio je takođe, dodaje se.

Da je Surinam povukao priznanje Kosova saopštio je upravo srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, nakon čega su mediji u Beogradu objavili i fotografiju note koju je Surinam uputio Srbiji, a u kojoj se navodi da je ona poslata i kosovskom MSP-u.

Međutim, upravo su iz ovog ministarstva saopštili su da nisu dobili zvaničan dokument o povlačenju priznanja, te da tako nešto nije dozvoljeno na međunarodnom nivou.

Danas se oglasio i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji je rekao da je "nezavisnost Kosova nepovratna". 

Surinam je priznao unilateralnu nezavisnost Kosova jula prošle godine. Ova država je tada bila 112. koja je to učinila, a informaciju o novom priznanju saopštio je tadašnji ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.