Dačić s ministrima EU: Ubedite Kosovo; Haradinaj: Taksa će ostati do priznanja, zapamtite

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da današnji sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i zemalja kandidata u Bukureštu utiče na Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Dačić je, u obraćanju na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo u Bukureštu, podsetio da je duže od dva meseca na snazi odluka Prištine o uvođenju takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, kojom se krše odredbe CEFTA-e i koja onemogućava dalje razgovore, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Sa Nemačkom je reči o Kosovu danas bilo i u Beogradu. Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović se sastala sa nemačkim ambasadorom u Srbiji Tomasom Šibom, kom je prenela da je Beograd zbog potrebe pronalaženja održivog rešenja, opredeljena za dijalog s Prištinom i da je spremna da nastavi dijalog pošto Kosovo ukine „nelegalne i jednostrane takse“ na robu iz Srbije.

„Stoga apelujemo da EU i njene članice ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja,“ rekao je Dačić.

Ipak očekuje da će uskoro biti promena na tom planu.

„Postoji uverenje svih da dijalog sa Prištinom treba da bude nastavljen, da takse treba da budu ukinute što pre. Niko se nije javio sa rečima opravdanja za jedan takav potez Prištine, ali svi smo na šteti zbog takvih nerazumnih poteza i očekujemo da ovaj pritisak na Prištinu urodi plodom,“ rekao je Dačić.

Dačić u Bukureštu prisustvuje sastanku koji je organizovala Rumunija kao predsedavajuća zemlja u EU, a na marginama tog sastanka se sastao i sa ministrom spoljnih posla Hajkom Masom koga je informisao o krizi u dijalogu Beograda i Prištine i istovremeno pozvao da poseti Beograd.

U Bukureštu boravi i Dačićev kosovski kolega, Bedžet Pacoli koji se sastao sa češkim ministrom spoljnih poslova Tomašom Patričekom.

I pored pritisaka, Haradinaj odlučno protiv suspenzije taksi

Pritisak na Prištinu da suspenduje odluku o taksama je naročito porastao poslednjih dana, međutim, do sada je u javnosti bio vidljiviji pritisak SAD čiji ambasador u Prištini je imao brojne sastanke sa kosovskim liderima ali i gostovanja na televiziji gde su izlagali svoje razloge za zahtev za suspenziju odluke o taksama, a savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa je obavio čak tri telefonska razgovora – sa Tačijem, Haradinajom i Edijem Ramom, dok je Tači razgovarao i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Vesom Mičelom.

Ipak, i pored pritisaka, a kako neki mediji nezvanično javljaju i ultimatuma da Kosovo mora suspendovati takse do ponedeljka, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo danas poručuje da će takse ostati na snazi, odbija da uđe u dijalog koji vidi kao „uslovljen“.

„Kako može Vučić da kaže da neće da sedne za sto bez povlačenje takse? Nema uslova za dijalog, dijalog može da se nastavi, ali bez uslova. Taksa će ostati do priznanja, zapamtite,“ rekao je Haradinaj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povodom pritisaka SAD i optužbi da svojim rigidnim stavom narušava odnose Kosova i SAD, Haradinaj objašnjava da taksa nije uvedena protiv Sjedinjenih Američkih Država, već protiv Rusije.

„Srbija i Rusija su intenzivno radili na povlačenju naših priznanja, uz novac i šta sve ne. Uradili su sve i svašta da ne postanemo deo INTERPOL-a. Mi nismo ucenili dijalog. A Hašim Tači je sutradan otišao na sastanak. Kako može predsednik Srbije Aleksandar Vučić da kaže da neće da sedne za sto bez povlačenje takse? Nema uslova za dijalog, dijalog može da se nastavi, ali bez uslova. Taksa će ostati do priznanja, zapamtite,“ kazao je Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.