Osmani: Uskoro ćemo aplicirati za članstvo u jednoj organizaciji

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednica skupštine, Vjosa Osmani, rekla je da institucija kosovske skupštine nikada nije izrazila volju za moratorijumom na apliciranja.

Na zasedanju koje se održava u Skupštini, Osmani je rekla da će nastaviti sa planom koji su izradili i da će uskoro aplicirati za članstvo u jednoj organizaciji za šta smatraju da je pravi trenutak.

„Pre dva ili tri dana odobren je plan sprovođenja koji se tiče onoga što vi nazivate Vašingtonskim sporazumom, i u tački 15 se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) šalje cirkularno pismo svim institucijama od kojih se zahteva da povuku sve prijave. Kada pominjete sve institucije, da li ste mislili i na Skupštinu Kosova jer ministarstvo ne može da izdaje cirkularna pisma za Skupštinu, ali tako nešto bi moglo da se uradi ako se dokument ratifikuje u Skupštini, onda bi to, naravno, stvorilo obavezu za Skupštinu. Ili ako vam je Skupština dala mandat pre nego što ste otišli ​​u Vašington“, rekla je Osmani.

Nakon toga, Hoti je rekao da u Skupštini ima 56 poslanika i da ne zna kome je Osmani uputila pitanje. Ali nakon što je Osmani ponovila pitanje rekavši da govori o vladinom dokumentu i da je pitanje za njega, Hoti nije odgovorio.

„Ima 40-50 poslanika, ne znam kome je upućeno to pitanje“, kazao je Hoti.

„Dokument koji sam pročitala je dokument Vlade Kosova, poslednji put kada sam proverila on je bio na sedištu premijera ove vlade. Dakle, naravno, pitanje je za Vas jer je ovaj dokument Vaš“, rekla je Osmani.

Podsetimo, Beograd i Priština potpisali su u početkom septembra u Vašingtonu dva odvojena dokumenta koja  su u svetu predstavljena kao Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Jednom od tačaka ovog sporazuma Kosovo se obavezalo na jednogodišnji moratorijum povodom zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija obavezala na obustavljanje kampanje za povlačenje priznanje Kosova, takođe na godinu dana, kao i da će se uzdržati od slanja zahteva državama ili međunarodnim organizacijama da ne priznaju Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.