Dačić: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, ja ne tvitujem nego pokazujem papire. Pacoli citira Ćosića

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, saopštio je danas na konferenciji za medije u Beogradu da je jedna zemlja povukla priznanje Kosova. Nije želeo da precizira o kojoj se zemlji radi, ali je naveo da je nota stigla mejlom, a da se zvanično dostavljanje note očekuje u „ponedeljak-utorak“. Ovo je, dodaje, šesta nota o povlačenju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dok Egipat nema „papir“ o ovom priznanju. „Nek’ pokažu Pacoli i Priština papire ko je to priznao Kosovo“ – poručuje. Bedžet Pacoli, sa druge strane, odgovorio je citatima Dobrice Ćosića.

Pacoli: Dačićeva doktrina je laž

Pacoli je ranije danas, na Dačićevu najavu o povlačenju priznanja, a pre konferencije za medije, na svom Fejsbuk nalogu opisao, kako je naveo, „vodič za kreiranje politike Ivice Dačića i Vlade Srbije“, i to citirajući Dobricu Ćosića.

„Pročitajte doktrinu koju vodi u vezi sa Kosovom i vestima koje proizvodi u medijima koje kontrolišu u Srbiji.

Dobrica Ćosić, ‘otac srpske nacije’:
-‘… Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.’
-‘Laž je srpski državni interes.’
-‘Laž je u samom biću Srbina.’
-‘U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.’
-‘Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…’“

„Ja danas neću reći koja je zemlja povukla priznanje, pa neka oni (zapadne diplomate, prim. red.) do ponedeljka-utorka probaju sami da otkriju, pa nek’ obilaze sve. Ovo je nota jedne države koja je prekjuče poništila priznanje Kosova. Pošto sam ovu notu dobio na mejl, da ne ispadne sada da to nije tačno, sačekaćemo – ponedeljak-utorak – zvaničnu notu koja će doći u našu najbližu ambasadu i jasno ćemo je predstaviti,“ kazao je Dačić.

Hteli smo note da objavimo đuture, ovo postaje smešno

„Ja sam razmišljao jedno vreme da sačekam da dve tri zemlje povuku priznanje, pa da objavimo to đuture, jer ovo postaje više smešno. U diplomatskim odnosima, u Bečkoj konvenciji postoje note kao način komunikacija. Eto videli ste sve note – ovo je šesta. Šest nota o povlačenju priznanja takozvanog Kosova kao države. Evo, ja bih molio neka oni pokažu drugačije note ako ih imaju, koje su validne,“ naveo je dalje Dačić, govoreći o Prištini, te dodajući:

„Nisam još stigao da razgovaram sa svima, jer u većini država sa kojima razgovaramo, verujte mi, oni pojma nemaju kada i ko je priznao Kosovo i zašto ga je priznao,“ dodao je.

„Nemoj da mi kvariš posao“

Dačićeva poruka medijima:

„Takođe bih hteo da vam skrenem pažnju da vodite računa kad prenosite Pacolijeve tvitove ili ne znam šta. Pa on da ima neki papir, pa on bi ga pokazao, a ne bi pokazao novine iz Liberije sa kojima se slikao tog dana. To što je njega Vea (predsednik Liberije) primio, neka pokaže da su promenili odluku koju su ovde izneli. Nek’ pokaže!“


Nastavićemo diplomatsku borbu

„Nažalost sada moram da krijem gde idem, jer gde god da idem – evo desilo mi se, verujte mi, krenuo sam za Kazahstan i u VIP salonu u Frankfurtu priđe mi čovek i kaže – ‘ja sam rođeni brat Pacolija’. Mi se pozdravimo, on ode svojim putem. Vraćam se iz Kazahstana, pored mene sedi drugi rođeni brat Pacolija. Nije sporno, mi ništa ne radimo što nije u interesu naše zemlje i mi ćemo nastaviti sa tom diplomatskom borbom,“ preneo je Dačić detalj sa jednog od svojih putovanja.

Osvrnuo se i na poslednje razgovore u Briselu u kojima je učestvovao, a za koje kaže da mu je šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, pred Federikom Mogerini rekao: „Nemoj da mi kvariš posao.“

„Pa, kvarimo mu posao. Ali morate da budete svesni koliko je to veliki napor i koliko je to veliki pritisak na te zemlje koje su ipak donele tu odluku da povuku priznanje,“ kazao je Dačić.

„Obišao sam pola sveta, zemlje ne mogu da nađu papire o priznaju“

Dačić se takođe zahvalio Predsedniku Srbije na „podršci koju pruža“, te dodaje da je ovakva diplomatska aktivnost ključna za „pregovaračku poziciju koja je mnogo jača jer pokazuje da stvar nije izgubljena“.

Mi smo spremni na taj kompromis, dogovor, kazao je dalje, navodeći:

„Neka svako kaže šta bi bio to neki dogovor ili kompromis. Ja sam bio hrabar, pa sam bar rekao šta mislim. Lako je nekome da priča i da baca kletve, a da ne predlaže ništa što je realno.“

Na kraju poručuje:

„Ja ne tvitujem, ja vam pokazujem papire. Nek’ pokažu Pacoli i Priština papire ko je to priznao Kosovo. Pa ja sam obišao pola sveta na tu temu. Pa zemlje ne znaju, ne mogu da nađu te papire. Oni se čude i ne znaju ko je i kada priznao Kosovo. Egipat nema ‘pismeni’ papir da je priznao Kosovo, da ne spominjem druge zemlje.“

Prema podacima iz Beograda, odluku o povlačenju priznanja Kosova doneli su do sada: Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi i Liberija.

Priština, sa druge strane, sve vreme demantuje ove navode.

Prema podacima Kancelarije za KiM, Kosovo je priznalo 108 zemalja, računajući Gvineju Bisao, a prema podacima kosovskog MSP-a, ovaj broj iznosi 116.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.