Dačić: Pacoli rekao da ga je sramota šta su radili Đuriću, ne znam zašto NATO to ne kaže

Posle Dušana Kozareva i Marka Đurića, zbog jučerašnje izjave, kako je prenela agencija Beta, NATO-a o "ilegalnom ulasku" Đurića na Sever Kosova 26. marta, reagovao je i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić. On se oglasio u istom tonu kao i dvojica zvaničnika Kancelarije za KiM: "Ako je ovo stvarno zvanična izjava NATO-a, onda je to još jedan stari pokušaj simetrije krivice – 'svi su po malo krivi'. Umesto da kažu – 'pa kad je Pacoli rekao da ga je sramota šta su radili Marku Đuriću', onda ne znam zašto NATO to ne kaže."

Kao što je saopštila Kancelarija za KiM, Srbija je poštovala procedure, naveo je dalje, dodajući da je upravo njemu i predsedniku Srbije, Ketrin Ešton i Hašimu Tačiju, kao učesnicima briselskih razgovora – garantovano iz NATO-a da oružanim snagama neće biti dozvoljeno da bez odobrenja KFOR-a i obaveštavanja predsednika opština – dolaze na teritoriju Severa. 

"Međutim, do toga nije došlo. To je bila i primedba koju smo mi izneli," rekao je Dačić, govoreći o hapšenju Đurića 26. marta koje su izvele specijalne jedinice Kosovske policije. 

Dačić se osvrnuo i na jučerašnju izjavu kosovskog premijera o "Istočnom Kosovu", kako su kosovski zvaničnici u više navrata tokom prethodnih godina nazivali južnu Srbiju – opštine Medveđa, Preševo i Bujanovac.

Ramuš Haradinaj je juče govorio na ceremoniji početka radova na izgradnji auto-puta Priština-Gnjilane-Bela Zemlja. U saopštenju za štampu iz kosovske vlade nije bilo Haradinajevog citata o "Istočnom Kosovu", a prištinska Koha prenela je da je "Haradinaj rekao da se preko ovog auto-puta povezuje Anamorava (kosovsko pomoravlje) sa istočnim Kosovom".

Sâm Dačić priznaje da "to nije prvi put" da se pominje "istočno Kosovo":

"Ne znam šta je konkretno rekao na albanskom jeziku, ali to nije prvi put i nije ništa novo."

Podseća da je isti termin koristio i prethodni premijer, Isa Mustafa, i ističe da je zbog toga pisao i visokoj predstavnici EU:

Dačić je, govoreći o nedavnoj izjavi kosovskog predsednika da će na "pretnje iz Srbije" odgovoriti "puškama", kazao takođe:

"Svi mi znamo da će ipak morati da pita one čije su te puške. Ali kao što vidite, Srbija na to ne reaguje, na takav način da podgreva atmosferu, nego smiruje atmosferu."

"To govori o tome da oni ne upotrebljavaju slučajno te termine. Nije Tači slučajno rekao da su na Košarama oni hteli da sruše granicu između albanskih naroda i dve albanske države. Nije slučajno Rama govorio o tome da će se formirati Velika Albanija. Ne znam ko je ono govorio da će da dođu i do Niša, više sam zaboravio. To su sve njihovi ciljevi još od Prizrenske lige, do danas. Samo onaj ko to neće da vidi, ili onaj ko to neće da sankcioniše, ili onaj koji to pušta i toleriše, ili da budem bezobrazan, onaj koji to podržava na Zapadu – neće na to da reaguje."

A kako bi visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, trebalo da boravi u Beogradu 19. aprila, Dačić je dalje poručio: 

"Evo doći će sad Mogerini, onaj koji razgovara sa njom, trebalo bi da je pita – kako to sada tumačite, kako on to sada govori o istočnom Kosovu, šta sad to znači? Da su Bujanovac i Preševo Istočno Kosovo?"

Identične poruke kao i Dačić, imao je danas i ministar vojni, Aleksandar Vulin.

On je naglasio da "ono što zabrinjava jeste činjenica da čitava Evropska unija i NATO tako upadlјivo ćute i kada Hašim Tači poziva na oružje i preti puškama" i kada "Ramuš Haradinaj govori o nekakvom istočnom Kosovu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.