Borisov u PR: Sa Vučićem valja rešavati probleme, Kosovo na samitu EU "onako kako ga je priznalo 116 zemalja"

Prijateljima Plenkoviću i Vučiću sam uvek o Kosovu govorio kao o prijatelju. Ne treba se vraćati u prošlost, sa Vučićem valja rešavati probleme," poručio je danas iz Prištine, bugarski premijer, Bojko Borisov. On se sastao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, sa kojim je održao i zajedničku konferenciju za medije, a potom i sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem. Prištinu je posetio šest dana nakon sastanka sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, i poruke o njegovom "škrgutanju zubima", a mesec dana pred samit u Sofiji, na koji je, posle pisane pozivnice – i lično pozvao Tačija. Tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile su prethodno da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo "tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim". Borisov ipak poručuje: "Kosovo će se predstaviti u Sofiji onako kako ga je priznalo 116 zemalja, a tako će se ponašati i Bugarska, koja je priznala Kosovo." Sa druge strane, od Tačija za bugarskog premijera predsednički orden "10. godišnjice nezavisnosti" Kosova. 

Borisov: Ostavite po strani egoizam 

"Ne sviđaju mi se podele na Zapadnom Balkanu. Mi smo jedna celina i egoizam jedne države je poguban za sve države. Zapadni Balkan mora da se menja da bi se priključio EU," kazao je Borisov, poručujući da "ukoliko radimo na stvaranju neprijateljstava, Balkan nikada neće biti siguran".

Zvaničnoj Prištini je takođe poručio: 

"Vi imate obavezu da zajedno sa Srbijom rešite probleme. Verujem da će onda EU gledati drugim očima. Treba da se posvetimo radu na upriličenju susreta u Sofiji, taj sastanak je važan za čitav Balkan. Ostavite po strani egoizam, jer to može da predstavlja problem i za druge zemlje u regionu."

Borisov je istakao i da je "primetan napredak na Kosovu u proteklih desetak godina".

Pozvan sam u Sofiju kao "predsednik Republike Kosovo"

Tači: Rusija da prizna Kosovo, da ne koristi veto protiv članstva Kosova u UN

Predsednik Kosova je na konferenciji za medije zatražio od Rusije da prizna Kosovo i da ne koristi veto za članstvo Kosova u UN, preneo je Express.

Tačija je, navodi isti portal, bugarski novinar upitao da li će se Kosovo pridružiti EU i SAD u vezi sa sankcijama protiv Rusije.

"Kosovo je deo stavova EU i SAD. Naravno, želimo i radimo na tome da Rusija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Priznanje Kosova bi takođe pomoglo Srbiji. Mi ne ometamo odnose između Srbije i Rusije. Želimo da imamo normalne odnose sa Rusijom. Nismo neprijatelj bilo koje zemlje na svetu," odgovorio je Tači.

"Ja sam pozvan u Sofiju kao predsednik Republike Kosovo. Na tom skupu će glavna tema biti mir, Kosovo će učestvovati na skupu u Sofiji i ja sam zahvalan premijeru Borisovu na intervenciji," kazao je, sa druge strane, Tači, koji je zatim naveo da je "EU na potezu".

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, preneo sam našu želju da Kosovo bude deo EU i NATO-a. Zaključak ovog sastanka je da će EU biti kompletna samo kada Kosovo i ostale balkanske zemlje budu njen deo," dodao je.

"Vizna liberalizacija za Kosovo je takođe bila jedna od bitnih tema mog razgovora sa gospodinom Borisovim. Napomenuo sam mu da su ispunjeni svi uslovi za dobijanje bezviznog režima za građane Kosova, a razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji," rekao je dalje Tači.

Kosovski predsednik očekuje da će se vizna liberalizacija za građane Kosova dogoditi "do kraja godine". 

Haradinaj: Kosovo saveznik Bugarske 

A kosovski premijer poručio je: "Bugarska ima saveznika – Kosovo!"

Haradinaj je kazao i da je počastvovan Borisovim prisustvom:

"I naše zemlje ne deli nijedna tema." 

Identičnu poruku je imao Borisov za Haradinaja. 

"Između naših zemalja nema otvorenih pitanja. Naši ciljevi za ulaganja u infrastrukturu i u druge oblasti takođe imaju u fokusu i Kosovo," kazao je bugarski premijer, koji je pozvao Haradinaja u zvaničnu posetu Bugarskoj.

Borisov bi, prema najavama iz Prištine, trebalo da se sastane i sa predsednikom kosovske skupštine, Kadrijem Veseljijem.


Pročitajte još: 

Posle poruke o puškama Tači sa Borisovim: Nastaviti dijalog BG-PR za dugoročni mir na ZB

Vučić i Borisov o škrgutanju zuba nakon Tačija ali i dalje o poruci mira

Vučić iz Mostara: Ne govorim rečima pušaka kao što to govori Hašim Tači

Tači: Na pretnje Srbije odgovorićemo puškama. Đurić: Srbija rat ne želi, želimo mir


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.