Odobrena izgradnja 97 kuća za povratnike u 10 kosovskih opština

Izgradnja 97 kuća za raseljena lica u opštinama – Peć, Istok, Klina, Obilić, Kosovo Polјe, Gračanica, Novo Brdo, Kamenica, Štrpce i Orahovac – odobrena je danas na sastanku Upravnog odbora projekta "Povratak i reintegracija" faza V, saopšteno je iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM/MOM) u partnerstvu sa ovim kosovskim ministarstvom.

Prethodna godina ocenjena je kao najlošija godina što se tiče povratka raseljenih na Kosovo. Takvu ocenu dao je šef Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, koji je, kako su preneli mediji – upozorio, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine.

Istu ocenu dao je i sam Jevtić, koji je ocenio i da je to rezultat dešavanja na Kosovu, odnosno dva izborna procesa, krize u prethodnoj Vladi, kao i uskraćivanja budžeta Ministarstvu za zajednice i povratak.

"Zahvalan sam Kancelariji EU na Kosovu na podršci u procesu povratka i na svemu onome što generalno čini. Bez njihove pomoći mi ne bismo mogli sa uspehom da govorimo o projektu kao što to danas činimo" – kazao je generalni sekretar MZP-a, Nenad Stojčetović.

On je ocenio i da je projekta „PRK 5“ veoma značajan za proces povratka i u ime ministra Dalibora Jevtića zahvalio se prisutnima na pomoći koju, kako je rekao, pružaju kosovskom ministarstvu tokom procesa, koji, dodao je – nije ni malo lak.

Stojčetović je rekao da će Ministarstvo za zajednice i povratak, potpredsednik Vlade Kosova i ministar Dalibor Jevtić,  iako u tehničkom mandatu – nastaviti da rade još više i da će ovih 97 kuća biti samo motiv da povratak u 2018. bude uspešniji od povratka u prethodnoj godini, navode iz Jevtićevog kabineta. 

Predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samir Selimi, zahvalio se kosovskom ministarstvu i Jevtiću na "trudu da proces povratka bude uspešniji i bolјi".

Menadžer projekta „PRK 5“, Agron Ajazi, podvukao je da će se sa dobrom saradnjom nastaviti, rekavši da će se "sve eventualne poteškoće tokom realizacije u saradnji sa MZP-om i partnerima prevazići".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.