Dačić: Oni više nemaju većinu i to njih i boli!

dačić
FOTO: FoNet/Slobodan Miljević

„Srbija mora da nastavi sa aktivnostima koje su u našem nacionalnom i državnom interesu, a to znači da se borimo protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, kazao je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući za RTS demantije Tačijeve objave da je ova karipska država priznala Kosovo.

“Mi smo tražili zvaničnu informaciju od Jamajke, a pomoćnik ministra za bilateralu nam je usmeno rekao da oni nisu priznali Kosovo. Videli ste šta je ministarka saopštila, ali smo tražili i zvanično”, navodi šef diplomatije.

Očigledno je da su pod velikim pritiskom, kao i druge karipske zemlje, navodi Dačić, prenosi RTS.

Taj broj je sada 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 ne priznaju Kosovo i 5 zemalja su u nekom fluidnom stavu. Od ukupno 193 članice za većinu je potrebno 97. Oni više nemaju većinu. To je ono što njih boli, kazao je.

Očigledno je i da se Priština „odala“ pošto je Hašim Tači na Tviteru napisao da se zahvaljuje američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji već godinu dana radi aktivno na tome, primećuje Dačić.

“Da li je ova vest lažna ili je možda saopštena pre nego što je trebalo prema mišljenju kongresmena Engela, svejedno, to pokazuje da oni imaju ogromnu podršku zapadnih zemalja, koje istovremeno vrše pritisak na nas da mi prestanemo sa tim”.

Dačić kaže da su SAD koje učestvuju u kampanji lobiranja za priznanje upravo zatražile od Srbije da ona obustavi kampanju za odpriznanja, što ocenjuje kao neprincipijelno.

“A sada ja postavljam pitanje – Da li će neko imati i malo morala da traži od Srbije da prestane sa kampanjom, a svedoci smo koliko vrše pritisak na druge zemlje da priznaju Kosovo. To je apsolutno neprincipijelno”, ističe Dačić.

Podsetio je na to da je srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao da Beograd može da prestane sa ovakvom kampanjom, ali pod uslovom da postoji moratorijum iz Prištine na lobiranje za priznanja.

“I ne samo Prištine. Videli ste da je Albanija najavila da će da potpišu sporazum o zajedničkom finansiranju lobiranja”, naveo je Dačić.

Diplomatski skandal: Tači preneo lažne vesti o priznanju Jamajke

Zbog lažne vesti o priznanju, poslanica LVV traži ostavku Čitaku, Pacoli promenio objavu na Tviteru

Ministarka spoljnih poslova Jamajke demantovala navode o priznanju Kosova

Tači: Jamajka priznala Kosovo

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.